A First Cow kapta a New York-i Filmkritikusok fődíját


Kelly Reichardt First Cow című filmjének ítélte oda a legjobb film díját a New York-i Filmkritikusok Köre. A további díjazottak között szerepel Spike Lee Az 5 bajtárs (Da 5 Bloods) és Eliza Hittman Never Rearly Sometimes Always című drámája is.

A First Cow az 1820-as években játszódik Oregonban. A film tavaly a Telluride-i Filmfesztiválon debütált, majd a Berlinale versenyprogramjában is szerepelt.

A New York-i Kritikusok Köre Hittman filmjét Sidney Flanigan alakításáért a legjobb női főszereplőnek járó díjjal jutalmazta, a rendező pedig a legjobb forgatókönyvért odaítélt díjat is elvitte.

Az 5 bajtársban szereplő Delroy Lindo a legjobb színész, a közelmúltban elhunyt Chadwick Boseman pedig a legjobb férfi mellékszereplő elismerését kapta. Spike Lee, a film rendezője különdíjban részesült.

A legjobb rendezés trófeája Chloé Zhaoé lett a Nomadland című filmjéért. A legjobb női mellékszereplő díját Maria Bakalova nyerte el, aki a Borat folytatásában tűnt fel.

Az animációs filmek közül Tomm Moore és Ross Stewart Wolfwalkers című alkotása kapott díjat. A legjobb elsőfilm díját pedig Radha Blank A negyvenéves változat című vígjátékának szavazták meg.

A kritikusok a legjobb idegen nyelvű film díját a Bacurau című brazil produkciónak adták.

Tomm Moore, Ross Stewart: Wolfwalkers

Stephanie Zacharek, a New York-i Kritikusok Körének elnöke, a Time magazin kritikusa közleményében kiemelte, hogy az idei nehéz és sok szempontból fájdalmas év volt, „de a filmek nem hagytak minket cserben, sőt nagy segítséget nyújtottak abban, hogy túljussunk a nehézségeken”. Hozzáfűzte, hogy a film az emberek közötti kapcsolatteremtés fontos eszköze, a kommunikáció egyik módja az egész világon. „A New York-i Filmkritikusok Körének tagjai idén különösen hálásak azért, hogy azokat a filmeket és embereket díjazhatják, akik segítettek életben tartani ezt a kommunikációs láncot” – fogalmazott.

A New York-i Filmkritikusok Köre 1935-ben alakult. Tagjai között napi és hetilapok, magazinok és kiemelt online kiadványok kritikusai szerepelnek. A kör tagjai évente gyűlnek össze New Yorkban és szavaznak az aktuális év filmjeinek adható díjakról.

A díjakat hagyományosan januárban adják át egy gálarendezvényen, ám a pandémia miatt ezúttal egy január 24-ére ígért videón ünneplik majd az idei győzteseket.

Tavaly a New York-i kritikusok Martin Scorsese Az ír című filmjét választották a legjobbnak.

(The Hollywood Reporter, MTI)Kapcsolódó