A Funan nyerte az Annecy-i filmfesztivál fődíját


Denis Do önéletrajzi ihletésű filmje, a Funan nyerte az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztivál Kristály-díját, Nora Twomey The Breadwinner című filmje három fontos díjat kapott.

Az egészestés kategória fődíját elnyerő Funan a Vörös Khmer kambodzsai rémuralma idején játszódik, a filmhez Bérénice Bejo, az Oscar-díjas A némafilmes (The Artist) főszereplője kölcsönözte a hangját.

Funan

Nora Twomey The Breadwinner című filmje szintén politikai témáról szól, a főszereplője egy afgán lány, aki levágja a haját és fiúnak öltözik, hogy eltartsa a családját, mikor az apja a tálib harcosok börtönébe kerül. A film, amelynek egyik vezető producere Angelina Jolie volt, a közönségdíjat, a zsűri díját és a legjobb filmzene díját is elnyerte.

A rövidfilmes szekcióban Nienke Deutz Bloeistraat 11 című filmje nyert Kristályt. A film szereplői elválaszthatatlan jóbarátok, akik gyermekkoruk utolsó nyarát töltik együtt, mielőtt testük furcsa változásba kezdene.

Bloeistraat 11

A legjobb tévés produkció Kristály-díját a Pig, the Dam Keeper című sorozat Yellow Flower és Hello Nice to Meet You című epizódjai nyerték.

Pig, the Dam Keeper

A díjazottak teljes listája itt érhető el. Az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztivált június 11. és 16. között szervezték meg. A programban négy magyar és egy román animáció is szerepelt.Kapcsolódó