A Genezis és a Nu mă atinge-mă a palicsi filmfesztivál fődíjáért versenyez


Bogdán Árpád Genezis című alkotása és Adina Pintilie Nu mă atinge-mă című filmje is indul a fődíjért az európai filmeknek szentelt, 25. nemzetközi filmfesztiválon a Szabadka melletti Palicson.

A palicsi filmfesztivál hivatalos oldalán található program szerint július 14. és 20. között tizenkét kategóriában valamivel több mint 100 filmet láthat a közönség.

A versenyprogramban 14 film szerepel, ezek közül 12 indul a fesztivál három fő elismeréséért, a legjobb filmnek járó Arany torony díjért, a legjobb rendezőnek járó Palicsi toronyért és a zsűri különdíjáért. Ebben a válogatásban szerepel Bogdán Árpád Genezis című filmje és Adina Pintilie Nu mă atinge-mă című munkája is. Az alkotásokról öttagú zsűri dönt, amelynek tagja lesz Enyedi Ildikó rendező is.

Genezis

Csuja László Virágvölgy című, amatőr főszereplőkkel készült, Karlovy Varyban már díjazott első mozifilmjét a Párhuzamok és ütközések című kategóriában láthatják a nézők. Ugyanebben a szekcióban mutatják be Radu Jude Halott ország (Țara moartă) című alkotását is.

A magyar filmek válogatásában hat film szerepel. Bemutatják Szász János A hentes, a kurva és a félszemű című alkotását, Mészáros Márta Aurora Borealis – Északi fény című filmjét, M. Kiss Csaba és Rohonyi Gábor vígjátékát, a Brazilokat, Kondor Vilmos nagysikerű regényének filmfeldolgozását, a Budapest Noir című krimit, a Férfikor című fekete-fehér filmet, Politzer Péter rendezését, illetve Antal Nimród A Viszkis című filmjét. Ez utóbbit Palics mellett Szabadkán is levetítik.

Az Európa legjobb 2017-es filmjei címet viselő szekcióban Enyedi Ildikó Testről és lélekről, illetve Mundruczó Kornél Jupiter holdja című alkotásait is vetítik.

(MTI)Kapcsolódó