A hétköznapok részévé váltak a streaming szolgáltatások


Szinte minden második magyar felnőtt rendelkezett vagy rendelkezik most is VoD-előfizetéssel: a streaming-szolgáltatások előnye a reklámmentességben, a rugalmasságban és a széles kínálatban rejlik – derült ki egy nemrég végzett kutatásból.

Bár a tévénézés még mindig a legkedveltebb tartalomfogyasztási módnak számítMagyarországon – a felnőtt lakosság 94%-a szokott tévézni, 81%-uk heti rendszerességgel –, ugyanilyen arányban (94%) azonban már ingyenes online videókat is nézünk, csak valamivel ritkábban: a heti rendszeresség az online videók esetében 77%-os – összegzi a kutatás eredményeit az nfi.hu.  A tévécsatornák műsorait ingyenes online felületen a magyarok 71%-a követi.

A felnőtt lakosság csaknem fele (47%) vesz vagy vett már igénybe előfizetéses tartalomszolgáltatást, amikor egy havi díjért cserébe korlátlanul nézhet filmeket, sorozatokat az adott szolgáltató kínálatából, 29%-uk azóta is heti rendszerességgel használ ilyen szolgáltatást. Az online elérhető, fizetős filmkölcsönzők, amelyeknél korlátlan havi használat helyett egy film megtekintéséért fizetünk, valamivel kevésbé népszerűek: 29% próbálta már és 11% használja ezeket legalább hetente.    

A VoD (Video on Demand) típusú szolgáltatások előfizetői azért kedvelik ezt a tartalomfogyasztási módot, mert így nem kell reklámokat nézniük (59%), rugalmasan dönthetnek arról, hogy mikor néznek meg egy adott tartalmat (56%), széles kínálatból válogathatnak (47%), és különböző eszközökön is igénybe vehetik a szolgáltatást (37%).

A streaming szolgáltatások előfizetői minden korosztályban megtalálhatók: bár a 60 év felettieknél alacsonyabb az arányuk (11%), az összes többi korcsoportban 20–25%-os. Az átlagelőfizető legalább középfokú végzettséggel rendelkezik, és nincsenek a megélhetésüket veszélyeztető anyagi problémái. Nem igaz azonban, hogy egy streaming előfizetés amolyan fővárosi úri huncutság lenne: a legnagyobb arányban (38%) kisvárosokban élők élnek ezzel a lehetőséggel. 

A kutatást a Nemzeti Filmintézet felkérésére a Kantar-Hoffmann készítette nemrég, 800 fő online megkérdezésével. A minta reprezentatív a 15 éves vagy idősebb magyar lakosságra. A kutatás a november 19-én Filmio néven induló, új online videótár előkészítésében játszik szerepet.

(nfi.hu)Kapcsolódó