A holokauszt áldozatait felkutató program indul a Saul fia kapcsán


A holokauszt magyarországi gyermek áldozatait felkutató programot indítanak a Saul fia című Oscar-díjas film alkotói, illetve a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár.

Nemes Jeles László Oscar-díjas filmrendező, a program fővédnöke arról beszélt, hogy Saul fia című filmjének történelmi, társadalmi küldetése van. A program ezt a küldetést jeleníti meg, és híd lehet az absztrakció és a történelem között.

Rajna Gábor, a film producere elmondta: a Saul gyermekei program ötlete két éve vetődött fel a film alkotóiban, akik azt tapasztalták, hogy a film „szelepként” működik, előhívva nézőiből saját történeteiket a holokausztról.

Nemes Jeles László

A kutatóprogram keretében mintegy 150 millió, nemzetközi központokban, levéltárakban őrzött dokumentumot szeretnének átnézni, és 2024-re, a holokauszt 80. évfordulójára szeretnék a lehető legtöbb gyermek áldozatot azonosítani.

A program szervezői arra kérik a gyermek áldozatokról tudó túlélőket, szemtanúkat, családtagokat, hogy jelentkezzenek a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár honlapjáról letölthető adatlap kitöltésével és elküldésével a saul@milev.hu e-mail címen vagy a 1075 Budapest, Síp utca 12. postai címen. A programról a +36 1-413-5547 telefonszámon is érdeklődhetnek.

(MTI)Kapcsolódó