A Joker kapta a legtöbb BAFTA-jelölést


A Joker kapta a legtöbb, 11 jelölést a brit filmakadémia díjaira kedden Londonban - írta meg a BBC News, amely kiemelte ugyanakkor, hogy a színészi kategóriákban csak fehérek esélyesek a díjra, ami miatt máris bírálják a testületet.

A Brit Filmművészeti és Televíziós Akadémia (BAFTA) kedden hozta nyilvánosságra a díjaira esélyesek listáját. Todd Philips Joker című filmje 11, Martin Scorsese Az ír (The Irishman) című maffiaeposza és Quentin Tarantino Volt egyszer egy Hollywood (Once Upon a Time in Hollywood) című filmje 10-10, Sam Mendes 1917 című háborús filmje 9 jelölést kapott.

Joaquin Phoenix, aki vasárnap Golden Globe-díjat nyert a Joker címszereplőjeként, a brit Oscarért Taron Egertonnal (Rocketman), Leonardo DiCaprióval (Volt egyszer egy Hollywood/ Once Upon a Time in Hollywood), Adam Driverrel (Házassági történet/Marriage Story) és Jonathan Pryce-szal (A két pápa/The two popes) verseng.

Házassági történet

A színésznők közül Margot Robbie a legjobb női mellékszereplők mezőnyében a Botrány (Bombshell) és a Volt egyszer egy Hollywood (Once Upon a Time in Hollywood) című filmért is jelölt lett. Ebben a kategóriában Scarlett Johansson az egyik riválisa, aki a Jojo Nyusziban (Jojo Rabbit) játszott, és szintén két BAFTA-díjra esélyes, mert a legjobb színésznők mezőnyében a Házassági történet (Marriage Story) női főszereplőjeként jelölték.

Renée Zellweger, aki a Judy főhőseként már átvehette a Golden Globe-díjat, a brit filmakadémia díját is elnyerheti a legjobb színésznő kategóriában, amelyben Johansson mellett Jessie Buckley (Wild Rose), Charlize Theron (Botrány/Bombshell) és Saoirse Ronan (Kisasszonyok/Little Women) is szerepel.

A legjobb brit film kategóriában az 1917, a Kislányomnak, Samának (For Sama), a Sajnáljuk, nem találtuk otthon (Sorry We Missed You) és a Rocketman kaphat díjat.

Rocketman

A rendezői mezőnyben Martin Scorsese, Quentin Tarantino, Sam Mendes, Todd Philips és a dél-koreai Pong Dzsunho lett jelölt. Krishnendu Majumdar, a BAFTA elnökhelyettese elismerte, hogy a női rendezők hiánya „az egész ágazat problémáját” jelzi, de hangsúlyozta, hogy a filmakadémia igyekszik tenni a változásért.

Az animációs filmek mezőnyében a Jégvarázs 2 (Frozen 2), a Toy Story 4, a Klaus – A karácsony titkos története (Klaus), a Shaun, a bárány és a farmonkívüli (A Shaun the Sheep Movie: Farmageddon) című produkció vetélkedik.

A nem angol nyelvű filmek közül az Élősködők (Gisaengchung), a Portré a lángoló fiatal lányról (Portrait de la jeune fille en feu), a The Farewell, a Kislányomnak, Samának (For Sama) és Pedro Almodóvar Fájdalom és dicsőség (Dolor y gloria) című alkotása kapott jelölést.

A jelölésekről és a győztesekről a 6500 tagú BAFTA szavazatai döntenek. A díjátadó ceremóniát február 2-án rendezik meg a londoni Royal Albert Hallban. A műsor házigazdája Graham Norton színész, műsorvezető lesz.

(MTI)
Kapcsolódó