A Las niñas nyerte a Goya-gálát a hétvégén


A legjobb filmnek járó „spanyol Oscart” Pilar Palomero Las niñas című filmje nyerte el, a legtöbb – öt – szobrocskát pedig a Pablo Agüero rendezte Akelarre vitte el.

A Goya-gála 35 éves történetében először női rendező filmje nyerte el a fődíjat (a jelöltek listáján is soha nem látott számban, 41%-ban voltak jelen a női alkotók). A Las niñas rendezője első nagyjátékfilmjeként nyert jelölést kilenc kategóriában, ezek közül négyet – a legjobb film, a legjobb pályakezdő rendező, a legjobb eredeti forgatókönyv és a legjobb operatőr kategóriájáét – sikerült díjra váltania. A film sztorija 1992-ben, a spanyolországi olimpia és világkiállítás évében játszódik, főszereplője egy katolikus leányiskolába járó, fiatal és özvegy anyjával élő, 11 éves kislány, akinek az életét egy új osztálytárs érkezése kavarja fel.

Pilar Palomero: Las niñas

A szombat este kezdődött virtuális díjátadó legtöbb kitüntetését az Akelarre című történelmi filmdráma nyerte el: Pablo Agüero alkotásának eredeti filmzenéjét, látványtervezését, díszleteit, jelmezeit, sminkjeit és frizuráit, valamint speciális effektusait díjazta a spanyol filmakadémia. A történet Baszkföldön játszódik, 1609-ben. Főszereplője, Amia a többi falusi lánnyal együtt táncol éjszaka az erdőben, míg a férfiak a tengeren vannak. Reggel az összes lányt letartóztatják.

Pablo Agüero: Akelarre

A legjobb európai film címéért a Corpus Christi (Boże Ciało, r. Jan Komasa), a Tiszt és kém: A Dreyfus-ügy (J’accuse, r. Roman Polański), a Falling (r. Viggo Mortensen) és Az apa (The Father, r. Florian Zeller) versenyzett, a díjat az utóbbi vitte el.
Kapcsolódó