A létezés eufóriája nyerte az Arany Blende fődíját


Péntek este átadták a frissen alapított Arany Blende díjakat: a szakmai zsűri 2019 trailereit értékelte. A zsűri kedvence A létezés eufóriájának a trailere, a közönségé az Apró mesék trailere lett.

Szeptember 25-én este osztották ki a magyar filmelőzetesnek járó Arany Blende díjakat a budapesti Art+ Cinema moziban. A szakmai zsűri tagjai idén Ádám Bernadett forgalmazó, Baski Sándor újságíró, Gergely Zoltán senior promo producer és rendező, Herendi Gábor rendező és Maros András író, reklámos kreatívigazgató voltak – utóbbi adta át a díjakat a testület nevében.

A létezés eufóriájának trailere a film legjobb mondatait, pillanatait egy olyan önálló műalkotássá formálta, ami elgondolkodtat, lenyűgöz és a film azonnali megnézésére csábít. Technikai megoldásaiban a legjobb hollywoodi trailerek hagyományait használja finoman és erőltetettség nélkül” – fogalmazott a zsűri a fődíj kapcsán. A létezés eufóriájának trailerét Bedő Barna vágta, ő volt a producere is.

2020 Ezüst Blende-díjasa a Drakulics elvtárs előzetese lett, a díjat Duszka Péter Gábor trailer producer és vágó vette át. A zsűri indoklása szerint a trailer „készítője ismeri a célközönséget, tisztában van vele, hogy a magyar nézőket egy fergeteges vígjáték ígéretével a legkönnyebb berántani a mozikba, ezért az előzetest is a vizuális és verbális poénokra fűzi fel kiváló ritmusérzékkel. Gyorsítások, lassítások, zoomolások, metronómszerű hangeffektek, lendületes zene – helyén van minden”.

A Bronz Blende a Déva előzeteséé lett, és Nagy V. Gergő, a trailer producere és vágója vette át. A zsűri indoklása: „Fantasztikus hangulatú, minden sablontól mentes előzetesről van szó, magával ragadó zenével. A szereplők arcközelijén megjelenő finom rezdülések és játékok viszik a nézőt afelé, hogy meg akarja nézni a filmet.” 

Az est közönségdíjasa az Apró mesék trailere lett. A díjat Hargittai László trailer vágó és Szász Attila kreatív vezető vette át, aki egyben a film rendezője is. Az összesen leadott 3115 szavazatból 311-et kapott ez az előzetes, 100 szavazattal megelőzve a sorban következő Tinnitus című film trailerének szavazatait.

A Zenebank különdíját a legjobb zenéért és hangdizájnért a Foglyok trailere kapta, és az előzetes egyik alkotója, Fehér Marcell, az előzetes vette át. Magyarország legnagyobb produkciós zenetárának díját Brugós László adta át díjukat. A nagy értékű, prémium kategóriás zenei licenszcsomag sorsáról a Zenebank szekemberei döntöttek, indoklásuk így szólt: „48 előzetest néztünk meg, megvizsgáltuk, hogyan simul egybe a zene, a képi világ és hangulat, hogyan ad ez a három réteg egy varázslatos kombinációt, amely a végén valami többet alkot mint csak a különálló elemek összege. Jó pár filmelőzetes elgondolkodtatott minket a végső eredményt illetően, de egy volt, amelyet minden szempontból egy kicsit különlegesebbnek éreztünk, és ez a Foglyok filmelőzetes.”

A díjátadó után rövid, retrospektív vetítés következett a magyar trailerek történetéből az 1940-es évektől napjainkig. Az NFI – Filmarchívum a 80-as évekig igazi különlegességeket ásott elő, amiket talán csak a készítés évében láttak utoljára nézők. 

„Eredetileg az volt a cél, hogy egy adatbázist hozzunk létre a magyar trailereknek, amelyben évekre bontva vissza lehet nézni és akár kutatni is az előzeteseket. És ha már történeti kontextust kapnak a trailerek, adta magát, hogy legyenek közöttük kiemelt, díjazott előzetesek. Ez a díj azt is jelzi, hogy bár az előzetesek elsődleges célja az, hogy eladják a filmet, a reklámértéken felül hozzáadott esztétikai értékkel is bírhatnak. Ma már alapkövetelmény, hogy az előzetesek formailag különlegesek legyenek, nemcsak videoklipes, hanem úgymond zenei élményt nyújtsanak” – mesélte a Filmtettnek a díj alapítója, Köllő Killa. (Teljes interjúnk itt.)


Kapcsolódó