A magyar filmre fókuszál a hollandiai Go Short rövidfilmfesztivál


Különleges magyar filmes programot állított össze az április 3. és 7. között Nijmegenben megszervezett Go Short Nemzetközi Rövidfilmfesztivál, amely Hollandia egyik legjelentősebb kisfilmes eseménye, hívja fel a figyelmet a magyar.film.hu.

A programban a legfrissebb élőszereplős és animációs munkák mellett a Balázs Béla stúdió 1960-as, ’70-es években készült kísérleti rövidfilmjei is szerepelnek, ezeket 35 mm-es kópiáról vetítik.

Látható lesz a fesztiválon a Tegnap rendezőjének, Kenyeres Bálintnak három korábbi kisfilmje, a Zárás, a Hajnal előtt és A repülés története, emellett a rendező két kedvencét, Hajas Tibor 1979-es Öndivatbemutató című rövid dokumentumfilmjét és Huszárik Zoltán Tisztelet az öregasszonyoknak című 1971-es kisfilmjét is bemutatja a hollandiai közönségnek, személyesen.

A Go Short külön szekciókat szentelt a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál és a Friss Hús Rövidfilmfesztivál válogatásának is, valamint 35 mm-es kópiáról vetítenek hét filmet a Balázs Béla Stúdió archívumából, amelyeket Czirják Pál, a Magyar Nemzeti Filmarchívum történésze és archivátora mutat be. Látható lesz Sára Sándor Pro Patria című dokumentumfilmje, Tóth Jánostól a Study, Maurer Dóra Relatív lengések című munkája, Jeney Zoltántól a Round, Bódy Gábortól a Mozgástanulmányok és a Vidovszky Lászlóval közösen készített Aldrin is, a válogatást pedig Huszárik Zoltán 1965-ös Elégiája zárja.

(magyar.film.hu)Kapcsolódó