A Mesék a zárkából két díjat is nyert a BIDF-en


A kolozsvári Visky Ábel Mesék a zárkából című filmje elnyerte a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm-fesztivál magyar filmes mezőnyének fődíját, és egy különdíjat is elhozott.

A végéhez közeledő budapesti filmfesztivál egyik legfontosabb díját, a magyar versenymezőny fődíját Visky Ábel első egészestés dokumentumfilmje el. A Mesék a zárkából ezen kívül megkapta A megbocsátás birodalma nevű szekció különdíját is.

„…a Mesék a zárkából, gyönyörűen egyensúlyozik dokumentumfilm és fikció, valamint mese és valóság között, mindeközben pedig a meseterápia és a drámaterápia módszereivel gyógyítja alanyait. A vállalás nem kevés rizikófaktorral rendelkezett, hiszen a rendező magyarországi börtönlakókkal és azok családjaival dolgozott együtt a projekt keretén belül, ezáltal számos etikai kockázattal szembenézve. A végeredmény egy szívszorító alkotás lett, amiben a hosszú csendek, a nagy nevetések, a fantáziadús „mesebetétek” és az önreflexív kikacsintások probléma nélkül megtalálják a helyüket” – írtuk a filmről.

Rendezője a Filmtettnek a film keletkezéséről elmondta: „A mesék érdekeltek először. Balassagyarmaton volt egy mesekör, ahol láttam fogvatartott apákat a gyerekeik előtt játszani, és innen jött az alapgondolat, hogy hogyan használhatnánk a film nyelvét úgy, hogy kapcsot teremtsen az apák meg a gyermekek között a fantázia világán keresztül. Ebből született az ötlet, hogy keressünk apákat, akik meséket írnának, és ezekből készítsünk mesefilmet az apákkal és a gyerekekkel közösen. Viszont a mese ebben a kontextusban a valósággal való összefüggésében izgalmas igazán, ezért döntöttünk úgy, hogy legyen benne két világ: egyrészt a dokumentumfilmes, amelyen keresztül belelátunk a szereplők párhuzamosan zajló, a valóság szabályai által meghatározott, korlátok közé szorított életébe, másrészt ez az alternatív univerzum, amit közösen teremtünk meg, és amiben a képzelet révén bármi megtörténhet.”Kapcsolódó