A Moromeţii 2 kapta a legtöbb díjat a bukaresti Gopo-gálán


A legjobb filmnek járó fődíjat és az összes technikai díjat elvitte a Moromeţii 2 a román filmes szakma Gopo-gáláján kedd este. A díjakat a Bukaresti Nemzeti Színház nagytermében adták át.

A 2019-es Gopo-díjakra az előző évben a romániai mozikban bemutatott hazai nagyjátékfilmek közül 19-et jelöltek különböző kategóriákban (a jelölések listája ide kattintva olvasható). A Moromeţii 2 14 jelölésből 9-et váltott díjra.

A filmek jelölését a nevezett alkotásokból szakmai zsűri végezte, ezután pedig a román filmes szakma 600 aktív tagja szavazott arról, hogy ki legyen a nyertes.

A Moromeţii 2 a legjobb játékfilm, a legjobb operatőr (Vivi Drăgan Vasile), a legjobb vágás (Dana Bunescu és Alexandra Gulea), a legjobb hang (Dana Bunescu, Cristinel Șirli, Constantin Fleancu), a legjobb díszlet (Cristian Niculescu), a legjobb jelmez (Dana Paparuz), a legjobb smink és frizura (Dana Roșeanu, Iulia Roșeanu, Domnica Bodogan) díjait kapta meg, emellett Iosif Paștina Niculae szerepéért „Ifjú reménység”-díjban részesült. A legnézettebb román filmként a Moromeţii 2 nyerte a közönségdíjat is.

Stere Gulea

A Pororoca is fontos díjakat kapott: Constantin Popescu lett a legjobb rendező, Bogdan Dumitrache a legjobb főszereplő színész, Iulia Lumânare pedig a legjobb mellékszereplő színésznő.

A legjobb főszereplő színésznő díját Cosmina Stratan kapta a Dragoste 1. Câine (r. Florin Șerban) című filmért. A legjobb mellékszereplő színész Alexandru Dabija lett Radu Jude Bánom is én, ha elítél az utókor („Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”) című filmjében nyújtott alakításáért, szintén Radu Jude filmje kapta a legjobb forgatókönyv díját is.

„Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”

A legjobb eredeti filmzene díját a Charleston zeneszerzőjének, Massimiliano Nardullinak ítélték.

A legjobb elsőfilmnek járó elismerést a Soldații. Poveste din Ferentari (r. Ivana Mladenović) című alkotás kapta.

A legjobb dokumentumfilm a Caisă (r. Alexandru Mavrodineanu), a legjobb rövidfilm a Cadoul de Crăciun (r. Bogdan Mureșanu), a legjobb európai film pedig Jorgosz Lanthimosz Egy szent szarvas meggyilkolása (The Killing of a Sacred Deer) című filmje lett.

Életműdíjat vehettek át Constantin Dinulescu és Ileana Stana Ionescu színművészek, Gopo-különdíjat kapott Dan Chișu színész, rendező, producer.Kapcsolódó