A Napszállta nyitja a 12. Bukaresti Magyar Filmhetet


35 mm-es filmről vetített animációs klasszikus és az erdélyi némafilmgyártás utóéletéről szóló dokumentumfilm is lesz a 12. Bukaresti Magyar Filmhéten.

Az elmúlt év magyar játékfilmjeit és dokumentumfilmjeit november 11-18. között mutatja be a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet a Román Nemzeti Parasztmúzeum Horia Bernea Stúdiótermében.

A szemle nyitófilmje az Oscar-díjas Nemes Jeles László Napszállta című filmje, amelyet a velencei filmfesztiválon FIPRESCI-díjjal tüntettek ki. A film férfi főszerepét román filmes és színházi szcéna elismert színésze, Vlad Ivanov játssza.

A Bukaresti Magyar Filmhét további fesztiválsikereket is bemutat: Csuja László Virágvölgy, Bogdán Árpád Genezis és Szász János A hentes, a kurva és a félszemű című filmje is műsoron lesz. Ugyanitt vetítik a fővárosban először Lengyel Balázs Lajkó – Cigány az űrben című paródiáját, amely a szemle után kerül a bukaresti mozik műsorára. A vetítésen jelen lesz a rendező, Lengyel Balázs és Lovas Balázs társforgatókönyvíró is. Az alkotók szakmai workshopot is tartanak a Bukaresti Színház- és Filmművészeti Egyetemen.

A filmhét keretében válogatás látható az utóbbi két év Budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemen készült kisjátékfilmjeiből, köztük lesz Kovács István Diák-Oscar díjjal kitüntetett Ostrom című filmje is.

A fiatal nézőknek 35 mm-es filmtekercsekről vetítik a Gusztáv-animációkat a Balassi Intézetben. Az 1970-es években a Jankovics Marcell – Dargay Attila – Nepp József hármas alkotta meg a figurát, a kor divatját követő esendő kisembert. Radu Igazság egyetemi tanár és animációs filmrendező fogja a gyerekeket és érdeklődőket a 35 mm-es vetítés titkaiba bevezetni. Egy másik, gyerekeknek szánt különlegesség a filmhét programjában egy animációs nagyjátékfilm, a Salamon király kalandjai, amely Albert Hanan Kaminski és Pálfi Zsolt rendezőpáros munkája.

A Sárga csikó nyomában

A Bukaresti Magyar Filmhét dokumentumfilmes programjában Zágoni Bálint rendezése, A Sárga csikó nyomában című dokumentumfilm is szerepel. A múlt század elején Kolozsváron felvirágzott erdélyi filmgyártás termékeit szinte nyom nélkül eltüntette a 20. század. A film arra igyekszik választ találni, hogy ezen elveszett filmtekercsek fellehetők-e, előkerülhet-e egy-egy újabb kolozsvári némafilm kópiája, mint ahogy az néhány éve történt a Tolonc című film esetében.

A szemlén a Filmtett alkotótáborában készült filmek válogatását is bemutatják. A 11. Bukaresti Magyar Filmhét részletes programja itt elérhető. A vetítések ingyenesek, a filmeket román, illetve angol felirattal vetítik.

(közlemény)Kapcsolódó