A Netflix korlátozza az európai adatforgalmát


Az EU digitális politikával foglalkozó biztosa, Thierry Breton kérte erre szerdán a streaming szolgáltatót (és a YouTube-ot is), ugyanis a koronavírus-járvány miatt otthon dolgozó, tanuló és szórakozó emberek miatt jelentősen megnőtt az adatforgalom, az internet túlterhelődésétől tartanak. Ez az orvosi és válságkezelési szempontból fontos adatok forgalmát és a kommunikációt is megnehezítené.

A világ második legnagyobb mobilszolgáltatója, a csak Európában közel 120 millió előfizetővel rendelkező a Vodafone két napja jelentette, hogy megkétszereződött az adatforgalma. A terheltség a szokásosnál korábbi napszakban, jellemzően déltájban ugrik meg, bár a csúcs még mindig este 6 és 8 óra között van.

A Bloomberg adatai szerint múlt hétvégén világszinten nagyjából 20%-kal (Ausztriában és Spanyolországban 40%-kal) többen használtak streaming szolgáltatást vagy az Amazon online játékhálózatát, a Twitch-et, mint korábban. Egyedül a Netflix appját 34%-kal többen telepítették múlt hétvégén Spanyolországban, és 57%-kal nőtt ugyanez a szám ugyanekkor Olaszországban – állítja a SensorTower.

Az internet túlterheltsége világszinten érzékelhető. Még Mark Zuckerberg, a Facebook főtulajdonosa és vezetője is jelezte, hogy nagyon megnövekedett a cég bizonyos termékeit használók száma, és ez okoz fennakadásokat is – írta a 444.

A Netflix esetén megoldás lehet a később megnézni tervezett filmek letöltése, az, ha HD helyett SD minőségat választanak az előfizetők, és még inkább a most meghozott, egységes döntés: egy hónapra EU-szerte és az Egyesült Királyságban háromnegyedére lassul a sugárzási sebesség.Kapcsolódó