A nomádok földje nyerte idén a nemzetközi kritikusszövetség nagydíját


A Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége (FIPRESCI) nagydíjával tüntet ki minden évben egy-egy kiemelkedő filmalkotást, amelyet a szövetség tagjai az év legjobbjaként értékelnek. A 2020. július 1-je óta bemutatott filmek közül 593 kritikus választotta ki a kedvencét; a legnépszerűbbnek Chloé Zhao A nomádok földje (Nomadland) című alkotása bizonyult.

Chloé Zhao harmadik egészestés alkotását a szélrózsa minden irányában, szinte minden filmes fórumon díjazták a 2020-as velencei bemutatása óta eltelt hónapokban, a FIPRESCI Nagydíja csak megkoronázza az Arany Oroszlántól a Golden Globe-okon és a BAFTA-gálán át három Oscar-díjig és további három Oscar-jelölésig terjedő, a film rendezéséért, forgatókönyvéért, a főszereplő Frances McDormand alakításáért, az operatőri és a vágói munkáért egyaránt elnyert díjözönt.

A FIPRESCI listáján az amerikai produkción kívül a legjobb öt közé került Thomas Vinterberg Még egy kört mindenkinek (Another Round / Druk) című dán filmje, amely szintén mondhatni minden létező gálán díjat nyert az elmúlt egy évben, a Jasmila Žbanić srebrenicai témájú, Oscar-jelölt drámája, a Quo Vadis, Aida?, Alexandre Koberidze Ras vkhedavt rodesac cas vukurebt (What Do We See When We Look at the Sky?) című, a Berlinalén is FIPRESCI-díjjal kitüntetett alkotása, valamint Radu Jude Arany Medve-díjas legújabb munkája, a Babardeala cu bucluc sau porno balamuc (Bad Luck Banging or Loony Porn).

A FIPRESCI 1999 óta ítéli oda nagydíját egy-egy kiemelkedő alkotásnak. A nemzetközi kritikusszövetség legmagasabb szintű elismerését korábban Pedro Almodóvar, Michael Haneke, Cristian Mungiu, Jean-Luc Godard, Richard Linklater, Roman Polanski, George Miller, Maren Ade, Aki Kaurismäki, Paul Thomas Anderson és Alfonso Cuarón filmjei érdemelték ki. A díjat a San Sebastian-i Filmfesztivál nyitógáláján szokták átadni; a tavalyi díjazás a világjárvány miatt elmaradt.
Kapcsolódó