A Nyomorultak nyerte a César-gála fődíját


Ladj Ly Nyomorultak (Les misérables) című filmje kapta a legjobb filmnek járó „francia Oscar-díjat”. Bár a lincshangulattól tartva nem vett részt a tegnap esti César-gálán, Polańskié lett a legjobb rendezőnek járó César.

A (nem a Victor Hugo-regényt adaptáló) Nyomorultak nemcsak a gála fődíját vitte el, hanem a közönségdíjat, a legjobb pályakezdő színész (Alexis Manenti) és a legjobb vágó díját (Flora Volpeliere) is. Ladj Ly a legjobb elsőfilm díjára is esélyes volt, de ebben a kategóriában a Mounia Meddour rendezésében készült, Algériában játszódó Papicha vitte el a trófeát, a film főszerepét alakító Lyna Khoudri pedig megkapta a legígéretesebb színésznőnek járó díjat.

A legjobb külföldi film díjáért Almodóvar Fájdalom és dicsőség, a Dardenne fivérek Az ifjú Ahmed, Todd Phillips Joker, Laurent Micheli Lola vers la mer, Quentin Tarantino Volt egyszer egy… Hollywood és Marco Bellocchio Az első áruló című filmje is indult, a díjat végül Bong Joon-Ho frissen Oscar-díjas Élősködőkje vitte el.

Bár sem Polański, sem stábjának tagjai vagy 12 kategóriában jelölt filmjének szereplői nem vettek részt díjátadón, mégsem lehetett elkerülni a demonstrációt, amelyen nagyjából százan vettek részt az Osez le Feminisme csoport szervezésében.

 Kapcsolódó