A Pannónia dicsérete vitte el az Alter-Native fődíját


Tegnap este véget ért az Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm-fesztivál Marosvásárhelyen. A verseny fődíját Nagy Borbála Pannónia dicsérete című kisjátékfilmje nyerte el, a zsűri különdíja pedig Buzási Gyopár Az utolsó mese című animációs filmjéé lett.

A Pannónia dicsérete egy magyarországi, vidéki iskolában játszódik, ahol mindenki a miniszterelnök látogatására készül. Az ünnepség ötletgazdája, a titkárnő igyekszik rendet teremteni a káoszban, különösen az ünnepi tortát illetően, amely nem fér el a hűtőszekrényben. Míg a szakácsok a probléma megoldásán dolgoznak, a 17 éves Márti, akinek a színpadon kell köszöntenie a miniszterelnököt, egyre kényelmetlenebbül érzi magát a rá kényszerített szerepben. A 27 perces, magyar–német alkotás tavaly novemberben elnyerte az Oscar-kvalifikáló Deutscher Kurzfilmpreis díjat, illetve többek közt a Friss Hús fesztivál legutóbbi kiadásának fődíját.

Az Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm-fesztivál fődíját a marosvásárhelyi önkormányzat ajánlotta fel, ahogy a zsűri különdíját is. Utóbbit Buzási Gyopár 6 perces animációs filmjének, Az utolsó mesének ítélte a zsűri. A film szól a királyfiról, a királylányról, a sárkányról, a győzelemről és az örök boldogságról, továbbá mindarról, ami az ismerős befejezés után történik. Az Ottlik Géza azonos című novellája alapján készült alkotást idén Magyar Filmdíjra jelölték animációs filmes kategóriában.

A Maros Megyei Tanács díját a ghánai–belga Jó éjt, Anthony Nti filmje vitte el, a diákzsűri díját és az Aáry-Tamás Lajos oktatási ombudsman által idén is felajánlott töltőtollat pedig a francia Nathan Franck kapta Feddhetetlen című filmjéért.Kapcsolódó