A Petrilla bolygóval nyit a Budapesti Építészeti Filmnapok


Városokat és a benne élő közösségeket érintő kihívásokról mutat be fesztiváldíjas dokumentumfilmeket a 11. Budapesti Építészeti Filmnapok. A szemlét március 7-10. között szervezik meg a Toldi moziban.

A fesztivált Apokalipszis később szlogennel rendezi a Kortárs Építészeti Központ. Újra itt a féktelen építkezések kora, dübörög a globális városfejlesztés. Az építőipar szereplőinek lassan már levegőt venni sincs idejük a sok munkától. A haladás fogalma azonban egyre inkább elválaszthatatlan a pusztító mellékhatásoktól. Mennyit és meddig építhetünk még ezen a bolygón? Meddig tart a töretlen növekedés, és az újabb építőipari őrület? Demokratikusabb lesz-e a városfejlesztés a videojátékok vagy a drónok használatával? Hogyan változik az építőipar, ha a földszinti bejáratok helyét a tetőtéri leszállópályák veszik át? És hová lehet még elrejtőzni, ha valaki mégis inkább behúzná a kéziféket?

A szervezők közleménye szerint a fesztivál széles közönség számára kínál új nézőpontokat a városi átalakulások nyomon követéséhez. A film az egyik leginkább hozzáférhető médium, mely segít megérteni és kritikusan viszonyulni a városok működésének, tervezhetőségének összetettségéhez. A sokszínű témák mellett a fesztivál különlegessége a műfaji változatosság: építészportré, városutópiákról szóló történelmi dokumentumfilm, egy-egy elhibázott tervezési folyamatról feltáró riportfilm, sci-fi a jövő városáról, elképzelt városokról szóló animáció mind-mind látható lesz a Budapesti Építészeti Filmnapokon.

A fesztivál nyitófilmje a Petrilla bolygó (Planeta Petrila, r. Andrei Dăscălescu), amely egy Zsil-völgyi bányaváros elszánt lakójáról szól, Ion Barbu egykori bányászról, aki sajátos művészeti akciók szervezésébe kezd, hogy így virágoztassa fel a levitézlett ipari épületekkel teli települést. A fesztivál teljes programja itt olvasható.Kapcsolódó