A Profu’ című román dokumentumfilmet is díjazták Jihlaván


A romániai oktatási rendszer hiányosságairól és egy személyes alternatív kezdeményezésről szóló dokumentumfilmet díjaztak a rangos jihlavai fesztiválon. A Profu’ (Teach), Alex Brendea filmje nemrég elnyerte az Astra filmfesztivál hazai mezőnyének fődíját is.

A Profu’ (Teach) nemzetközi bemutatója a Ji.hlava dokumentumfilm-fesztivál közép-kelet-európai filmeknek szóló Between the Seas szekciójában volt. A zsűri (Timothy Corrigan, Kapka Kassabova, Srđan Keča, Isabella Salton, Alessandro Stellino) Alex Brendea filmjének ítélte a szekció 10 ezer euróval járó fődíját, indoklásuk szerint ez egy fontos film, amit az egész világnak látnia kell, üzenete az, hogy „tragikusan bele kell szeretned abba, amivel foglalkozol”, és a nemkonvencionálist ünnepli, felkarolja a rendetlen, fantáziadús és szenvedélyes tanítást.

A Ji.hlava dokumentumfilm-fesztivál nemzetközi versenyszekciójának egyszemélyes zsűrije idén szintén román filmes, Cristi Puiu volt, aki Lina Zacher madagaszkári-németországi koprodukcióban készült Fonja című filmjének adta a fődíjat. A csehországi dokumentumfilm-szemle díjazottjai ide kattintva olvashatóak.Kapcsolódó