A Roma kapja a filmkritikusok nagydíját 2019-ben


Szeptember 20-án, a 67. San Sebastián Nemzetközi Filmfesztivál keretében adják át a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének (FIPRESCI) nagydíját. A Grand Prix-t a 2018 júliusa óta bemutatott nagyjátékfilmek közül a Roma, Alfonso Cuarón filmje kapta.

A szavazáson 618 filmkritikus és újságíró vett részt a világ minden tájáról. Az két lépcsős folyamat során először négy döntőst választottak: a Fájdalom és dicsőséget (Dolor y gloria, Pedro Almodóvar), az Élősködőket (Parasite/Gisaengchung, Bong Joon-ho), A kedvencet (The Favourite, Yorgos Lanthimos) és a Romát, ezek közül került ki újabb kör szavazás után a mexikói film.

A Roma című filmet a 2018-as velencei filmfesztiválon mutatták be először, ahol elnyerte az Arany Oroszlánt, majd a legjobb idegen nyelvű film, a legjobb rendező és a legjobb operator Oscar-díját is megkapta.

A FIPRESCI Grand Prix-t 1999 óta adják át a San Sebastián Nemzetközi Filmfesztiválon. Korábban többek között Paul Thomas Anderson, Maren Ade, Michael Haneke, Aki Kaurismäki, Cristian Mungiu, Richard Linklater, Jean-Luc Godard, Pedro Almodóvar, George Miller, Jafar Panahi és mások is megkapták.Kapcsolódó