A rotterdami fesztivál online tartja programja egy részét


A járványhelyzet miatt online kénytelen megszervezni szakmai programjait – köztük a CineMart vásárt és a Rotterdam Labot – a Rotterdami Nemzetközi Filmfesztivál. 

A koronavírus omikron variánsának gyors hollandiai térnyerése miatt a fesztivál szervezői úgy döntöttek, hogy online szervezik meg a fesztivál szakmai eseményeit, és az sem világos, hogy a jubileumi, 50. kiadás vetítések is internetes felületre fognak-e költözni. A január 26. és február 6. közötti időszakra tervezett fesztivál igazgatója, Vanja Kaludjercic szerint a szervezőcsapat figyeli a járványhelyzet hollandiai alakulását, és az alkalmazkodás lehetséges formáit keresik: arra számítanak, hogy a kormányzati megszorítások átalakítják az eredetileg személyes részvételűre tervezett rendezvénysorozat alakulását. A szokásos fesztiválindító sajtótájékoztatójukat a hagyományos karácsony előtti időpontról január 7-ére halasztották, addig ígérik a végleges válaszokat.

A fesztivál egyébként idén Sayombhu Mukdeeprom thai operatőr, Apichatpong Weerasethakul rendező alkotótársa előtt tiszteleg, és néhány versenyfilmjének a címét is elárulta.

Nem csak a rotterdami fesztivál szervezői készülnek az esetleges újratervezésre a Covid-19-járvány negyedik hulláma miatt. Hasonló helyzetben van a január 20. és 30. között tartandó Sundance – amelyet egyelőre hagyományos formájában képzelnek el –, valamint a február 10. és 20. közötti Berlinale és a hozzá kapcsolódó European Film Market, az év legnagyobb filmvására – ennek a szervezői is ragaszkodnak a személyes részvételű rendezvényhez (Németországban már bevezettek egy sor megszorítást, de a mozikat nem zárták be, és teljes leállást sem terveznek).

(The Hollywood Reporter)
Kapcsolódó