A Spirál elnyerte a zsűri különdíját Thesszalonikiban


A vasárnap véget ért görög filmfesztivál a mediterrán térség legrégebbi és legrangosabb filmes rendezvénye. Felméri Cecília filmjét a központi versenyprogramban vetítették, az alkotás elnyerte a zsűri különdíját.

Spirál világpremierje októberben a 36. Varsói Nemzetközi Filmfesztiválon volt, ahol az alkotás az első- és második filmesek versenyében különdíjat kapott. A film azóta egymás után kapja a fesztiválmeghívásokat, görög díjazása előtt szerepelt a francia Arras Filmfesztivál versenyprogramjában, és a Cottbus-i Nemzetközi Filmfesztivál programjában is, valamint egy másik A kategóriás fesztiválon is várható a szereplése – közölte ma délután a produkció.

Az Európai Filmdíjas Borbély Alexandra, Bogdan Dumitrache, és Kiss Diána Magdolna főszereplésével készült játékfilm országos magyar mozipremierje november 19-én lett volna, de a mozik bezárása miatt jövő év első felére tolódott. 

Spirálban egy férfi és két nő különös háromszögtörténete bontakozik ki egy tóparti házban. A titokzatos módon eltűnt apáról a fiúra hagyományozott horgásztó távol esik a várostól, egy elszigetelt, varázslatos világ. Halak, madarak, vadállatok békésnek tűnő otthona.  A felszín alatt azonban titkok lappanganak és az évszakok körforgásával együtt a horgásztavat gondozó férfi és két nő baljós története is beteljesedik. Lélektani krimi az elengedésről, az ismétlődő kapcsolatokról, a konfliktusokról és a szembenézés nehézségeiről.

Spirál Felméri Cecília kolozsvári rendező (Boldogságpasztilla, Végtelen percek, Mátyás, Mátyás, Kakukk) első nagyjátékfilmje. Korábbi alkotásai több rangos nemzetközi filmfesztiválon vettek részt, Felmérit a CineFesten A Jövő Reménysége Díjjal, a Magyar Filmszemlén A Legígéretesebb Fiatal Tehetség Díjjal ismerték el. Felméri valamennyi korábbi munkáját Muhi András producerrel készítette, közös munkájuknak mintegy megkoronázása a mostani játékfilm.Kapcsolódó