Fiatal alkotókat mutat be a budapesti Cseh Filmkarnevál


A tavalyi év legjobb cseh filmjeiből mutat be válogatást a budapesti Cseh Filmkarnevál, amely február 13. és 17. között a család témáját feldolgozó alkotásokkal várja a közönséget a Toldi moziban.

Tavaly 62 film készült Csehországban, amelyből 25 dokumentum és 37 játékfilm, utóbbiból válogattak a szervezők nyolcat az idei karnevál programjába – mondta Lucie Orbók, a Cseh Centrum igazgatója a program keddi sajtótájékoztatóján Budapesten.

Gál Róbert, az esemény főszervezője kiemelte: az idén a fiatal cseh alkotókat szeretnék bemutatni a magyar közönségnek, akik közül többen személyesen is jelen lesznek a vetítésekhez kapcsolódó programokon.

A filmkarnevált a megromlott családi viszonyokat bemutató Hétvégi ház eladó (Chata na prodej) című vígjáték nyitja, majd látható lesz a családalapítási vágy és az egyéni karrier dilemmáját elemző Domestik is. Az Egy kis időre (Na krátko) és A papa Volgája (Tátova volha) című filmek a családi titkokra próbálnak különböző eszközökkel fényt deríteni, míg a Miss Hanoi című krimi a Csehországban élő vietnámi közösség családi hagyományokat szigorúan betartó világát mutatja be.

Chata na prodej

A teljes szétesés elleni harcra az elvonón játszódó Szomorú férfiak mosolya (Úsměvy smutných mužů), a politika és az egyéni sorsok összefonódására pedig Az elárult arany (Zlatý podraz) és a Jan Palach című filmek reflektálnak.

A vetítéseket követő beszélgetéseken három film alkotóit személyesen is megismerheti a közönség. A Hétvégi ház eladó című nyitófilm vetítése után Tomás Pavlícek rendező és Bárdos Judit színésznő, a Domestik után Adam Sedlák rendező, Jirí Konvalinka színművész és Jakub Jíra producer, a Miss Hanoi után pedig Zdenek Viktora rendező és producer, valamint Ha Thanh Spetlíková színésznő lesznek a beszélgetések vendégei.

Részletes program és vetítési időpontok a Toldi mozi, valamint a Cseh Centrum holnapján olvashatók.

(MTI)Kapcsolódó