A Torontói Filmfesztiválon bemutatják Nemes Jeles László új filmjét


Nemes Jeles László Napszállta című filmjét is vetítik a szeptember 6. és 16. között megrendezett, A-kategóriás Torontói Filmfesztiválon.

Az Oscar-díjas Saul fia rendezőjének új alkotását a Torontói Filmfesztivál Special Presentations szekciójában vetítik, a kiemelt filmbemutatók számára fenntartott kategória versenyzői több díjra is esélyesek.

A 28 filmet tartalmazó szekcióban a Napszállta mellett jelen lesz a Cannes-ban a legjobb rendezőnek járó díjat elnyerő Pawel Pawlikowski Cold War című filmje, Kore-eda Hirokazu Arany Pálma-díjas Shoplifters című alkotása vagy az Old Man & the Gun, amelyben Robert Redford utoljára játszik visszavonulása előtt. A teljes lista itt böngészhető.

A 35 mm-es filmre forgatott Napszállta a 20. század hajnalán játszódik, főszereplője Írisz, aki egy legendás kalapszalonban szeretne dolgozni. Bár az üzletet korábban a szülei vezették, az új tulajdonos nem veszi fel a fiatal lányt, aki így elhatározza, hogy felderíti az elfelejtett múltat. Leiter Íriszt Jakab Juli alakítja, Brill Oszkárt pedig Vlad Ivanov, akit augusztus elején egy másik rangos filmfesztiválon vetített magyar filmben, Kenyeres Bálint Tegnap című alkotásában is láthat a közönség, Locarnóban.

A Napszállta forgatókönyvét Nemes Jeles László, Clara Royer és Matthieu Taponier írta, a film a Laokoon Filmgroup gyártásában készült, a filmalap támogatásával.

A Torontói Filmfesztiválon 2017-ben is volt magyar versenyző, Enyedi Ildikó Oscar-jelölésig is eljutó, Arany Medve-díjas alkotása, a Testről és lélekről a Contemporary World Cinema kategóriában szerepelt.

(magyar.film.hu)Kapcsolódó