A Trónok harca és a Netflix vezeti az Emmy-jelöléseket


Egy év szünet után ismét indulhatott a Trónok harca (Game of Thrones) a „tévés Oscarért”, és rögtön az Emmy-jelölések csütörtökön közzétett listájának élére került. Ennek ellenére gyártója, az HBO jelölésszámban a második helyre szorult vissza a Netflix után.

Miután az évadkezdés túl késői időpontja miatt tavaly kimaradt az Emmy-versenyből, most 22 jelölést sepert be a Trónok harca (Game of Thrones), maga mögé utasítva az NBC Saturday Night Live műsorát, és az HBO másik drámasorozatát, a Westworldöt, amelyeket egyenként 21 kategóriában jelöltek. A következő helyen A szolgálólány meséje (The Handmaid’s Tale) áll, 20 jelöléssel.

Game of Thrones

A Netflix először előzte le jelölésekben a tévés iparág eddigi vezetőjét, az HBO-t: a tavalyi 91 jelölés után most 112-őt gyűjtött össze, míg az HBO a tavalyi 111 helyett 108-at kapott.

A 2015-ös és 2016-os kategórianyertes Trónok harca mellett a legjobb drámasorozat díjára jelölték A szolgálólány meséjét (The Handmaid’s Tale), a The Americans, a The Crown, a Stranger Things, a This Is Us és a Westworld sorozatokat is. Ez az első év 2009 óta, amikor egyetlen első évados sorozat sem szerepel a kategória jelöltjei között.

Ezzel szemben drámasorozat kategóriában a legjobb női és férfi főszereplő díjára is jelöltek újoncot a már ismert arcok mellett. Az díj történetében az első ázsiai női jelölt, Sandra Oh, a BBC America Megszállottak viadala (Killing Eve) című sorozatából, illetve Jason Bateman, a Netflix Ozark című sorozatából versenyez az elismerésért.

Sandra Oh

Vígjáték kategóriában több az újdonság: az HBO Barry, a Netflix Glow és az Amazon The Marvelous Mrs. Maisel című új sorozatait jelölték, emellett az HBO Curb Your Enthusiasm című sorozata 2011 óta először tért vissza új évaddal. Az elmúlt évek díjazottjai közül az ABC Modern Family című sorozata esett ki, mivel a záró évad Julia Louis-Dreyfus főszereplő betegsége miatt még nem készült el.

A vígjáték kategória legjobb női főszereplőjének díját egyébként az elmúlt hat évben Julia Louis-Dreyfus vitte el. Az elismerésért most Pamela Adlon (Better Things), Allison Janney (Mom), Tracee Ellis Ross (Black-ish), Lily Tomlin (Grace and Frankie), illetve az első alkalommal jelölt Issa Rae (Insecure) és Rachel Brosnahan (The Marvelous Mrs. Maisel) versenyez.

A vígjáték kategória legjobb férfi főszereplőjének járó díjra a tavalyi győztes, Donald Glover (Atlanta) mellett Larry Davidet (Curb Your Enthusiasm), Anthony Andersont (Black-ish), William H. Macyt (Shameless), valamint új névként Ted Dansont (The Good Place) és Bill Hadert (Barry) jelölték.

Az Emmy-díjakat 70. alkalommal adják át, a gála szeptember 17-én lesz. A jelöltek teljes listája itt olvasható.

(Variety)Kapcsolódó