A Valan erdélyi bemutatókörútra indul


A magyarországi bemutató után egy héttel Erdélyben is bemutatják a Balánbányán, több erdélyi színész részvételével forgatott lélektani krimit, Bagota Béla Valan című első mozifilmjét. A vetítések után több helyszínen közönségtalálkozó lesz.

A feszült és szívszorító lélektani krimi fő helyszíne Valan, a hólepte erdélyi bányaváros. Péter (Krisztik Csaba) nagyvárosi rendőrként emberkereskedők után nyomoz. Az életét annak szenteli, hogy eltűnt lányokat találjon meg. Minden megmentett lányban valahol a saját húgát, Julit látja. Julinak huszonkét évvel ezelőtt nyoma veszett szülővárosukban, a romániai forradalom káoszában felbolydult Valanban. Péter egy telefonhívás miatt kénytelen visszatérni az erdélyi bányavárosba, amikor felmerül a gyanú, hogy testvére holtteste került elő a hófödte fenyvesek között. A múltba vezető nyomozás útvesztőjében a férfinak nemcsak a várost fojtogató bűnözéssel kell megküzdenie, hanem a saját démonaival is.

Bagota Béla 2010-ben diplomázott a Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE), majd számos nagyszabású magyar és nemzetközi produkcióban dolgozott. Első mozifilmje, a Valan – Az angyalok völgye a filmalap 292 millió forintos gyártási támogatásával készült a Mátrix Film produkciójában Kántor László producer vezetésével.

Az erdélyi gálavetítéseken jelen lesz Bagota Béla rendező, Kántor László producer, a főszerepet alakító Krisztik Csaba, illetve a szereposztás és a stáb több tagja. A program a következő:

  • Kolozsvár – november 27., 20 óra, Győzelem mozi
  • Marosvásárhely – november 28., 20 óra, Művész mozi
  • Csíkszereda – november 29., 18 óra, Csíki Mozi
  • Kézdivásárhely – november 30., 18 óra, Vigadó
  • Sepsiszentgyörgy – november 30., 20 óra, Művész mozi

A csíkszeredai díszbemutatóra már elfogytak a jegyek, de december 6-án megismétlik a filmet, erre a vetítésre itt lehet jegyet váltani.

A Valant november 27-én 19 órától Székelyudvarhelyen is vetítik, 29-étől Kolozsváron, Sepsiszentgyörgyön, Marosvásárhelyen, Brassóban és Besztercén vetítik a mozik, decembertől Szatmárnémetiben, januártól pedig Bukarestben is.Kapcsolódó