A visszatérő gyártójáé a legyek ura történet


A New Regency szerezte meg a „valódi legyek ura” sztori megfilmesítési jogait. A 20. század derekán egy Csenges-óceáni lakatlan szigetre vetődött hat polinéz fiú történetéért több produkciós cég és stúdió is versengett az elmúlt napokban.

A visszatérő (The Revenant, 2016) és a 12 év rabszolgaság (12 Years A Slave, 2014) gyártója, a New Regency „szárnyai alatt” foroghat film abból a történetből, amelyre május elején hívta fel a figyelmet a The Guardian újságírója. William Golding nagy sikerű regénye, A legyek ura elképzelt szereplőihez hasonlóan a valóságban is lakatlan szigetre sodródott hat gyerek.

A hat polinéz gimnazista kalandvágyból vágott neki a tengernek 1965-ben, a kiruccanásból azonban 15 hónapnyi szigetlakó-élet lett. Kénytelenek voltak élelmet termelni maguknak, vadásztak, halásztak, mezőgazdálkodtak, és egy szerencsés véletlen folytán tyúkokat is tenyészthettek. Sosem kerültek egymással olyan végzetes konfliktusba, mint Golding szereplői. Egy halászhajó kapitánya talált rájuk 1966 szeptemberében. Hazakerülésük után letartóztatták őket, mert másfél évvel korábban csónakot loptak. 

A hat fiú már a 60-as években eladta története filmes jogait egy ausztrál tévécsatornának, de a nemzetközijogokért csak a The Guardian cikke nyomán kezdtek kapkodni a producerek. A cikk több mint hétmillió olvasója között több híresség is volt, többen reagáltak is rá közösségi oldalukon, többek közt az új-zélandi születésű, többnyire Ausztráliában élő Russell Crowe és a szintén új-zélandi Taika Waititi is. Utóbbi, a Jojo nyuszi Oscar-díjas rendezője sajnálja, hogy ő maga nem fog tudni filmet készíteni az igazi legyek uráról. Szerinte a jogok eladásakor „a polinéz (lehetőleg tongai!) filmeseket kellene előnyben részesíteni”, hogy elkerüljék a kulturális félreértéseket és a hiteltelen megközelítést, és megőrizzék a „Csendes-óceáni hang eredetiségét”.

Bár volt olyan gyártó, amely sorozatot forgatott volna a történetből, a Deadline értesülései szerint a New Regency egészestés játékfilmet tervez, „törekedni fog a kulturális hűségre”, és minél helyi filmessel szeretne együtt dolgozni a projekten.
Kapcsolódó