Ada Solomont választották az Európai Filmakadémia vezetőtanácsának alelnökévé


Ada Solomon román producert választotta vezetőtanácsának alelnökévé az Európai Filmakadémia az Európai Filmdíjak átadásának alkalmával Berlinben megtartott gyűlésen a hétvégén. 2021-ig tölti be ezt a tisztséget.

Ada Solomon 2013-ban nyerte el a testület koprodukciós díját és abban az évben lett a vezetőtanács tagja is. A producer elnöke az Európai Nők Audiovizuális Hálózatának (EWA) is.

A bukaresti születésű Ada Solomon a reklámszakmában kezdte, 1993-tól dolgozik filmproducerként. 2004-ben alapította Avi Karpickkal együtt a Hi Film Productions céget. Több mint 50 rövidfilmben, dokumentumfilmben és nagyjátékfilmben működött közre európaszerte. Ő állt például Adrian Sitaru Locarnóban kétszeresen díjazott Legjobb szándék (Din dragoste cu cele mai bune intenţii) című 2011-es filmje, Călin Peter Netzer 2013-ban Arany Medvét nyert Anyai szív (Poziţia copilului), illetve Radu Jude 2015-ben Ezüst Medvével díjazott Aferim! című filmje mögött.

A tisztségújító gyűlésen Rebecca O’Brien brit producert is a vezetőtanács alelnökévé választották, az elnöki székben pedig szintén brit producer, Mike Downey váltja Agnieszka Holland lengyel rendezőt. Az Európai Filmakadémia elnöke Wim Wenders.

(Film New Europe)Kapcsolódó