Ady Endre temetése sosem látott mozgóképeken


Eddig soha nem látott snitteket tett közzé a Magyar Nemzeti Filmalap - Filmarchívum a Filmhíradók 100 éve sorozatban Ady Endre temetéséről, mely éppen száz éve, 1919. január 29-én volt.

A nemzeti gyászszertartást a korabeli filmhíradó kamerája örökítette meg, és nemrég előkerültek a kameranegatívok, közölte a Filmarchívum. A most beazonosított filmanyag nem csak hosszabb, mint az eddig ismert képsorok, hanem minőségben is hatalmas előrelépést jelent a korábbiakhoz képest. Az egyedüliként ismert eredeti kópia ugyanis az akkori labortechnikai problémák miatt szinte élvezhetetlenül sötét volt, és így került be a mozikban is vetített filmhíradóba. A kutatók sokáig úgy tudták, csak ez a gyenge minőségű anyag maradt ránk Ady Endre temetéséről, írják a közleményben.

Az archívumi raktárrendezések során nemrég előkerült több tekercs ismeretlen eredetű kameranegatív között azonosították be a Krúdy Gyulát és Kertész Mihályt (Michael Curtiz) megörökítő rövid felvételeket is.

Az Ady-temetés is több darabba szabdalva, különböző helyekről került elő, ami látható is a képanyagba karcolt vágójeleken. A vágatlanul fennmaradt filmanyagokat egyszerre két operatőr készítette, egyikük a lépcsősor tetején állt, a másikuk lejjebb, a tömeget távol tartó öntöttvas kerítésnél. A filmanyagban fennmaradtak olyan apró részletek is, amelyeket véletlenül rögzített az operatőr. Ilyen például a lépcső északi párkányán álló fényképész alakja, akit a kurblis kamera egy téves mozdulattal mindössze egy filmkockán örökített meg, így róla csak ez az egy állókép maradt fenn.

Filmhíradók Ady Endre temetése

A Filmarchívum tavaly augusztus óta rendszeresen jelentkező Filmhíradók 100 éve sorozatának most megjelent 16. epizódjában látható mindaz, amit 100 év után sikerült megtalálni és megmenteni Ady Endre temetéséből.

(közlemény)
Kapcsolódó