Agnès Varda ihlette a 72. cannes-i filmfesztivál plakátját


Az első filmjét forgató 26 éves Agnès Vardát ábrázolja a 72. cannes-i filmfesztivál plakátja.

A dél-franciaországi napsütésben a technikus hátán állva a kamera keresőjébe pillantó rendezőről készült felvétel a filmfesztivál szervezői szerint összefoglal mindent, ami a nemrég elhunyt Agnès Vardára jellemző volt: a szenvedélyt, a higgadtságot, a csintalanságot. A fénykép az 1955-ben Cannes-ban bemutatott Párbeszéd (La Pointe Courte) forgatásán készült.

Agnès Varda mindig hangsúlyozta, hogy ő nem női filmes, hanem filmes. Filmjei 13 alkalommal szerepeltek a cannes-i filmfesztivál hivatalos versenyprogramjában, kétszer pedig zsűritagként is részt vett a szemlén, emelik ki közleményükben a szervezők. Mint írják Varda 2015-ben kapott tiszteletbeli Arany Pálma-díját azoknak a filmkészítőknek ajánlotta, akik bátrak és leleményesek, akik eredeti filmeket alkotnak, legyen az játékfilm vagy dokumentumfilm, akik nincsenek reflektorfényben, mégis tovább dolgoznak.

Avantgárd, de népszerű, intim, de egyetemes filmjeivel Varda utat mutatott, így a plakátról a cannes-i tengerpartot fürkésző képmása lesz a fesztivál 72. kiadásának inspirációs forrása, zárják közleményüket a fesztivál szervezői.

(közlemény)Kapcsolódó