Alain Delon a tiltakozás ellenére megkapta a tiszteletbeli Arany Pálmát Alain Delon a tiltakozás ellenére megkapta a tiszteletbeli Arany Pálmát

Alain Delon a tiltakozás ellenére megkapta a tiszteletbeli Arany Pálmát

Alain Delon vasárnap este a cannes-i Grand Thèâtre Lumiére-ben vette át az életművéért járó tiszteletbeli Arany Pálmát. A francia színész kitüntetése ellen előzőleg több tízezren tiltakoztak.

Delon könnyekig meghatódva vette át a díjat lányától, Anouchka Delontól. Köszönőbeszédében két számára meghatározó színésznőt a 2017-ben elhunyt Mireille Darcot és az 1982-ben elhunyt Romy Schneidert említette.

A cannes-i filmfesztivál hivatalos versenyprogramjában hét olyan film szerepelt az 1960-as évektől, amelyben Alain Delon főszerepet játszott, de egyikért sem kapta meg a legjobb alakítás díját a zsűritől. A fesztivál vezetősége ezért Jean-Paul Belmondo és Catherine Deneuve után a 83 éves sztárnak ítélte oda az életműért járó különdíjat.

A döntés azonban már a fesztivál kezdete előtt tiltakozást váltott ki a Women and Hollywood nevű amerikai feminista szervezet részéről, amely petícióban azt kérte a szervezőktől, hogy ne tüntessék ki „a rasszista, homofób és nőgyűlölő” Alain Delont. Az interneten vasárnap délig több mint 25 ezren írták alá a petíciót.

„Nem vagyok a homoszexuálisok házassága ellen, nem is érdekel. Az emberek azt csinálnak, amit akarnak. De nem támogatom az azonos nemű embereknek az örökbefogadást. Elismertem, hogy ütöttem meg nőt? Igen. Azt is hozzátettem valószínűleg, hogy több pofont kaptam, mint adtam. De soha az életben nem zaklattam nőt” - mondta a filmsztár a Le Journal du dimanche című francia hetilapban vasárnap megjelent interjúban.

„Nem a Nobel-díjjal jutalmazzuk Delont, hanem tiszteletbeli Arany Pálmával életművéért. A fesztivál elítél bizonyos megszólalásokat, de nem a véleménynyilvánítás szabadságát. Szét kell választani a dolgokat” - mondta Thierry Frémaux Cannes-ban a 72. fesztivál ünnepélyes megnyitása előtt egy nappal tartott sajtótájékoztatóján, ahol elítélte a „politikai rendőrséget”. „Delon szabadon kifejtheti a véleményét, még ha én nem osztom is azt (...) Nehéz mai szemüvegen át megítélni olyan dolgokat, amelyek évekkel ezelőtt történtek vagy amelyeket akkor mondtak” - tette hozzá.

A díjátadó után a fesztiválközönség a Joseph Losey rendezésében 1976-ban forgatott Monsieur Klein című filmet nézhette meg, amely az első olyan alkotás volt, amelynek Alain Delon nem csak a főszereplője, hanem a producere is volt, s amelyet pályája egyik legfontosabb munkájának tart.

(MTI/News.ro)

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Friss film és sorozat