Alapítványi tulajdonba kerül az SzFE


A Színház- és Filmművészeti Egyetem modellváltását szabályozó törvénytervezetet nyújtott be kedd éjjel a magyar kormánynak Innovációs és Technológiai Minisztérium. Ha a tervezetet elfogadják, az SzFE hét másik felsőoktatási intézményhez – köztük a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemhez – hasonlóan alapítványi tulajdonba kerül.

Az SzFE működési modelljének az átalakítása a magyar kultúra fejlődését is biztosítja – idézi a minisztériumi sajtóközleményt az MTI. Eszerint a Színház- és Filmművészeti Egyetem működési modellje az elmúlt három évtizedben a hallgatói létszám folyamatos növekedése ellenére sem változott; az intézmény társadalmi-gazdasági környezete és a felsőoktatás ágazati irányítása pedig olyan kihívásokat támaszt, amelyeket csak egy korszerűbb működési modellben lehet legyőzni. Az átszervezéssel az egyetem képessé válhat arra, hogy feladatellátása megfeleljen a minőségi elvárásoknak. A törvénytervezet célja, hogy még tovább erősödjön az egyetem hazai és nemzetközi szinten elismert tudásközpontként betöltött szerepe, és a jövőben olyan, együttműködésekre képes intézményként működjön, amely a magyar kultúra fejlődését is biztosítja – foglalja össze az MTI.

A törvényjavaslat szerint létrehoznák a Színház- és Filmművészeti Egyetemért Alapítványt, amelynek kuratóriumi elnökét és tagjait az innovációért és technológiáért felelős miniszter jelölné ki, vagyonáról „a kormány gondoskodik”. Az egyetem működésének otthont adó, állami tulajdonban lévő ingatlanok – köztük az Uránia Nemzeti Filmszínház épülete – ingyenesen, nyilvántartási értéken történő átvezetéssel az egyetem tulajdonába kerülnének.

Elsőként a Corvinus Egyetem állt át az alapítványi modellre, majd április elején hat további magyarországi felsőoktatási intézmény váltott működési modellt. A modellváltás lehetséges gazdasági hátulütőire a 444.hu hívja fel a figyelmet: a Corvinus Egyetemmögött álló Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány a MOL Nyrt. és a Richter Nyrt. 10–10%-os részvénypakettjeinek osztalékhozamából működik; a részben a koronavírus-válság generálta olajárzuhanás miatt a MOL piaci nehézségekkel küszködik, ezért idén nem fizetne osztalékot a részvényeseinek, így az egyetem 15 milliárd forintos költségvetéséből kiesik egy 13,5 milliárd forintos összeg, amit az alapítvány most a tartalékaiból próbál pótolni.

 
Kapcsolódó