Amatőr filmrajongók forgathatnak elsőként a kolozsvári Lomb-tetőn


Kolozsvárra látogat az Amatőrfilmgyár: május 31. és július 31. között a kolozsvári filmkedvelők ingyen kipróbálhatják a filmkészítést a forgatókönyvírástól a vágásig a Lomb-tetőn található CREIC stúdiójában.

Michel Gondry, az Egy makulátlan elme örök ragyogása (Eternal Sunshine of the Spotless Mind) rendezője és Oscar-díjas forgatókönyvírója találta ki a családoknak, baráti társaságoknak szánt kreatív filmes „játszóteret”, amelyet Montreal-tól Cannes-ig már sok világvárosban kipróbálhatott a nagyközönség, most pedig két hónapig Kolozsváron is elérhető lesz.

A Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál ideje alatt nyíló Amatőrfilmgyárban az előre regisztráló csoportoknak (a regisztráció hamarosan megnyílik itt) 15 díszlet, felszerelés és szakemberek állnak majd rendelkezésére, hogy három óra alatt filmet forgassanak saját ötletük alapján. A végeredményt rögtön kézhez is kapják, hogy megoszthassák a nagyvilággal.

A projekt a 2019-es román-francia kulturális évad keretében valósul meg.

Ez lesz egyébként az első nagy filmes project, amely az ősszel átadott Kreatív Iparok Regionális Kiválósági Központjában megvalósul (CREIC). Tudor Giurgiu filmrendező, producer, a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója korábban elégedetlenségét fejezte ki az épületben kialakított 630 négyzetméteres stúdióval kapcsolatban, amely szerinte legfeljebb reklámfilmek vagy tévéműsorok gyártására alkalmas. „A filmstúdiót sajnos nem a filmipar igényeinek megfelelően tervezték, nem kértek tanácsot a szakértőktől, pedig lett volna kitől. Ha ez megtörtént volna, már a tervezési szakaszban kiderülhetett volna, hogy a stúdiócsarnok nem elég magas és más apró részletek tekintetében sem elégíti ki a filmgyártás szükségleteit” – nyilatkozta a Filmtettnek.Kapcsolódó