Amerikában is bemutatják a colectivet


Velencei, versenyen kívüli vetítése után Alexander Nanau colectiv című dokumentumfilmje észak-amerikai bemutatója a torontói fesztiválon volt, ahol megvásárolták a forgalmazási jogait Észak-Amerikára, Franciaországra, Nagy-Britanniára, Hollandiára, Svájcra, Németországra, Ausztráliára és Új-Zélandra. A több rangos nemzetközi filmfesztiválon is díjazott egészestés alkotás november 20-án debütál az amerikai mozikban és VOD-platformokon.

„A Colectiv-tragédia hatásairól készült dokumentumfilm elszomorító és dühítő látlelet napjaink Romániájáról; meg-megbicsakló dramaturgiája ellenére átütő élmény” – írtuk róla február 18-án, romániai bemutatója napján. (Teljes kritikánk itt.) A film hátterében a közelmúlt talán legfelkavaróbb romániai tragédiája áll: 2015-ben kigyulladt egy félig-meddig legálisan működő, bukaresti szórakozóhely; a klubban 27-en életüket vesztették, 146-an megsérültek. A tragédia azonban nem ért ezzel véget: a kórházban további 38-an vesztették életüket, köztük olyanok is, akiknek az égési sérülései nem voltak életveszélyesek. Narnau filmje „azzal a rendszerszintű hanyagsággal és kapzsisággal [foglalkozik], ami a 38 ember nagyrészét megölte a kórházban. A 2016-ban nyilvánosságot kapott Hexi Pharma-ügyről van szó, amelyben kiderült, hogy a szóban forgó gyógyszercég olyan fertőtlenítőszereket forgalmazott, amelyek már-már homeopátiás szintűre voltak hígítva, ezáltal hozzájárulva Románia rekordmennyiségű nozokomiális fertőzéseihez”.

A colectiv minden nevezési feltételnek eleget tesz, képviselhetné Romániát a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjáért folyó hajszában – írja a FNE.Kapcsolódó