Amerikában mindenki a Fertőzést nézi


Steven Soderbergh Fertőzés (Contagion) című filmje ugyan már nyolc éves, a világszinten terjedő járvány miatt most újra aktualitást nyert, és felugrott az iTunes tízes toplistájára.

A Buzzfeed jelentése szerint az Apple tíz legnépszerűbb iTunes-videói közül kilencnek tavaly volt a bemutatója. Köztük van például a friss Oscar-díjas Élősködők (Parasite), a Tőrbe ejtve (Knives Out) című bűnügyi vígjáték, és a Jégvarázs 2. A tízedik helyen azonban megjelent a 2011-ben bemutatott Fertőzés, amely egy évvel ezelőtt még a százas nézettségi listára sem került fel.

A világszintű koronavírus-járvány közepette a film új sikere nem meglepő: a sztori szerint egy titokzatos és halálos vírus söpör végig a világon milliók halálát okozva, és egy nemzetközi orvoscsapat feladata megfékezni a járványt, miközben a társadalmi rend összeomlani látszik körülöttük. (Kritikánk itt.)

„Szándékosan készült figyelmeztető filmnek” – mondta Michael Shamberg a BuzzFeed News kérdésére telefonon, visszaemlékezve arra, hogy számos szakértővel konzultáltak a Fertőzés kapcsán. „Jól értelmeztük a tudományt” – tette még hozzá.Kapcsolódó