Amerikában mutatják be Jankovics Marcell felújított Fehérlófia című rajzfilmjét


Július 29-én, a montreali Fantasia Filmfesztiválon lesz Jankovics Marcell frissen restaurált Fehérlófia című rajzfilmjének nemzetközi bemutatója, amerikai forgalmazásával pedig az Arbelos Films foglalkozik.

Jankovics Marcell – akit 1976-ban a Sisyphus című rövidfilmjéért Oscar-díjra jelöltek, 1977-ben pedig Arany Pálmát nyert a Küzdőkkel – a Fehérlófiát tartja a legnagyobb nemzetközi sikerének, ami szerinte a pszichedelikus színeknek és Vajda István ezoterikus, a korban egyre népszerűbbé váló tibeti kultúrára utaló zenéjének köszönhető, írja a Screen Daily.

A hun, avar, magyar mondavilág elemeit feldolgozó 1981-es filmben Fanyűvő, Kőmorzsoló és Vasgyúró, a fehér ló fiai elindulnak, hogy megmentsék a világot a sárkányoktól. Az eredeti 35 mm-es kópia 4K restaurálását az Arbelos Films és a Magyar Nemzeti Filmalap Filmarchívum és Filmlabor igazgatóságai közösen végezték.

A montreali bemutató után a Fehérlófia nemzetközi fesztiválkörútra indul, 2020 elején pedig az Egyesült Államokban kerül mozikba, majd digitális és blu-ray formátumban is kiadják.
Kapcsolódó