Amerikai alkotás nyerte az Arany BuSho-díjat


Szombat este adták át az agusztus 27. és 31. között Budapesten zajló 15. BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál díjait. A fesztivál fődíját, az Arany BuSho-díjat egy amerikai alkotás, Claire Fowler Salam című filmje nyerte, de magyar filmek is kaptak elismerést.

A fődíjas film egy szíriai származású nőről szól, aki sofőrként dolgozik a New York-i éjszakában, miközben életbe vágó hírekre vár szülőföldjéről. Az Ezüst BuSho-díjat a francia Matthieu Maunier-Rossi kapta a Three Blades című kisfilmjéért, amely három Haitin élő szereplőt követ, akik között egyre nagyobb feszültség alakul ki. A bronzot Lőrincz Nándor és Nagy Bálint egysnittes filmje, a Felülnézet nyerte el.

Felülnézet

Átadták a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának 500 ezer forintos díjait is: a legjobb magyar animációs film különdíját Tóth Luca rendezése, a Lidérc úr nyerte, a legjobb magyar fikciós film pedig Szeleczki Rozália alkotása, a Rozgonyiné lett.

Magyar színész, Fazakas Bendegúz is díjat kapott a Szövényi-Lux Balázs Katapult című filmjében játszott szerepéért, Buda Anna Flóra Entrópia című animációs filmjét pedig a diákzsűri díjazta. Regős Ábel Bérlők című egypercese Sopron város díját kapta.

A díjazottak teljes listája ide kattintva érhető el.
Kapcsolódó