Április 30-án több mint 100 kiváló magyar filmet nézhetünk tévében és online


2021. április 30-án ünnepeljük a 120. évfordulóját annak, hogy elkészült az első megrendezett magyar film, A táncz. A Nemzeti Filmintézet kezdeményezésére a televíziók és a streaming szolgáltók is csatlakoztak a közös ünnepléshez, ennek köszönhetően száznál is több kiváló magyar filmet nézhetünk tévében és online.

Az ünnepnap kapcsán Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos elmondta, hogy „a Nemzeti Filmintézet célja, hogy a Magyar Film Napjával a fókuszt a páratlan magyar filmkincsre irányítsa, széles körben népszerűsítse a hazai alkotócsapatok munkáit, közös történeteinket, nevettetőinket és hőseinket. Legyenek ezek akár felújított, fekete-fehér klasszikusok vagy a közelmúlt filmsikerei, nagy felfedezései. Őszintén köszönöm a televízióknak és streaming szolgáltatóknak, hogy közreműködésükkel a magyar film mellé állnak és lehetővé teszik, hogy a járvány alatt, amikor a közös mozizásra még nincs lehetőség, minél többen élvezhessük a hazai alkotásokat. Az idén 120 éves magyar film rólunk szól, nekünk szól és mindig tartogat meglepetéseket – van mit nézni!”

Április 30-án a Nemzeti Filmintézet a hagyományokhoz híven megünnepli a Magyar Film Napját. E jeles nap a 120. évfordulója Zsitkovszky Béla és Pekár Gyula alkotása, A táncz címmel készült ismeretterjesztő film első nyilvános bemutatójának. Az első megrendezett, dramatizált jeleneteket tartalmazó mozgóképünkből csak fotók maradtak fenn, de azóta számos kiemelkedő magyar film készült, melyek legjobbjait péntektől műsorra tűzi az RTL, a TV2, a közszolgálati televízió csatornái, az ATV, a HírTV és az HBO.

Magyar filmekkel ünnepel a Netflix, az HBO GO és a Cinego is, és ingyenesen nézhető lesz 15 felújított klasszikus a Filmión.

Az RTL május 1-jén a Brazilokat tűzi műsorra, a közönségkedvenc vígjátékban egy egész magyar falu sport lázban ég, miután kiderül, hogy egy titokzatos milliomos úgy döntött, szülőhelye legjobb focistáit kiutaztatja Brazíliába, este pedig a négy Magyar Filmdíjjal kitüntetett Rossz versek televíziós premierje lesz. Az RTL Most-ra ünnepi kínálatként Magyar Filmes Polc kerül fel, ki-ki a kedvencére kattintva már nézheti is.

A hétvége minden estéjén magyar filmek lesznek a TV2-n: a Kovács Lajos, Kulka János, Scherer Péter főszereplésével készült akció-vígjáték, az ARGO 2, Koltai Róbert szívmelengető vígjátéka, a Sose halunk meg, a Pappa pia és Bacsó Péter maró szatírája, A tanú. A Moziverzum csatornán látható lesz a világhírű magyar mentőkutya ihlette családi film, a Mancs, a Kovács Patrícia és Fenyő Iván főszereplésével készült 9 és ½ randi és A Pál utcai fiúk filmváltozata, mely az első magyar Oscar-díj jelölt volt, továbbá Jankovics Marcell nagyszabású János vitéz-feldolgozása.

A közmédia is gazdag programkínálattal készül: A Duna Televízió szinte egész nap magyar filmeket vetít, köztük a magyar filmtörténet legbájosabb klasszikusát, a Meseautót és premierként Mészáros Márta legutóbbi rendezését, az Aurora borealist.

Az M5-ön látható lesz a Törőcsik Mari és Darvas Iván főszereplésével készült felejthetetlen Makk Károly-film, a Szerelem és az Oscar-díjas Saul fia, valamint válogatás a magyar animáció gyöngyszemeiből. A Duna Worldön újra lehet nézni az Oscar-díjas Mephistót és minden idők egyik legnézettebb magyar filmjét, a Mágnás Miskát, míg az M2 Petőfi TV-n a világhírű egérügynök, Grabowski kalandjain izgulhatunk a Macskafogóval. Az M2 gyerekcsatornán többek között Mekk Elek, Frakk, Süsü, a Mézga család, a kuflik és Bogyó és Babóca szórakoztatják a kicsiket.

Az ATV-n Koltai Róbert vígjátéka, az 50-es éveknek görbe tükröt állító Csocsó, avagy éljen május elseje! lesz látható. A HírTV a Sinkovits Imre parádés főszereplésével készült „tiszteletlen” vígjátékot, A tizedes meg a többieket vetíti.

Az HBO is ünnepi magyar filmkínálattal készül, műsorra tűzi a közelmúlt legsikeresebb fekete komédiáját, a Drakulics elvtársot és a Seveled című közönségkedvenc romkomot Tenki Rékával és Mészáros Bélával a főszerepben. A Cinemax Magyar Film Estet tart az Apró mesékkel, a Valannal és a FOMO-val és 2020 legnézettebb magyar vígjátéka, a Pesti balhé tévés premierjével.

Az HBO GO dedikált, Magyar Film Napja válogatást tesz elérhetővé, a Cinego streaming szolgáltató a közelmúlt legnagyobb magyar fesztiválsikereit gyűjti össze az ünnepnapra.

A Netflix a kínálatában elérhető több mint 40 magyar alkotással ünnepel, köztük a Valami Amerika mindhárom részével.

Ingyenesen­ elérhető lesz péntek reggeltől egész hétvégén 15 felújított, felejthetetlen magyar filmklasszikus a Nemzeti Filmintézet által indított streaming szolgáltatón, a Filmión. Az ünnepi kínálatban lesz többek között a Hyppolit, a lakáj, a Szindbád, az egyetemes filmművészetet megújító Szegénylegények, az Oscar-jelölt Bizalom, az Oscar-díjas Saul fia és az 1984-es Los-Angeles-i animációs olimpián minden idők legjobb 50 alkotása közé választott Fehérlófia.

(A Nemzeti Filmintézet közleménye)Kapcsolódó