Április végéig lehet nevezni a Zsigmond Vilmos filmfesztivál versenyébe


A szervezők április 20-án éjfélig várnak 2018. január 1-je után készült fikciós kis- és nagyjátékfilmeket, kísérleti és animációs filmeket, akár mobiltelefonnal készült alkotásokat is. A programban külön helyet biztosítanak a karantén ideje alatt készült, az elmúlt időszakra reflektáló filmeket.

A fesztivál kiemelt célja, hogy a filmkészítés egyik legfontosabb társalkotójára, az operatőrre, munkája jelentőségére irányítsa a figyelmet, s egyúttal lehetőséget teremtsen fiatal filmesek bemutatkozására. A fesztiválra érkezett pályaműveket a zsűri elsősorban az operatőri teljesítmény alapján értékeli, ugyanakkor figyelembe veszi a film egészének művészi színvonalát. Elvárás, hogynévadója, Zsigmond Vilmos munkásságához méltón, a beérkező pályaművek eredeti és kreatív operatőri megoldásokat tartalmazzanak.

Egy alkotó több filmmel is nevezhet a versenybe, nevezési díj nincs. A szervezők angol felirattal ellátott megtekintőket várnak a verseny szabályzatának megfelelően.

A beküldött filmek számának függvényében 6-10 fős, operatőrökből, rendezőkből, filmes szakemberekből álló előzsűri értékeli az alkotásokat. A versenyprogramot május 25-én hirdetik ki. A fesztivált szeptember 21. és 25. között szervezik meg a szegedi Belvárosi Moziban.

A fesztivál fődíja a legkiemelkedőbb operatőri munkáért járó Zsigmond Vilmos-díj. A zsűri kategóriánként kiemel majd egy-egy alkotást a fényképezés és a tartalmi megvalósítás egységének kiemelkedő színvonaláért. A fesztiválon átadnak egy életműdíjat is, különdíjat a legjobb fiatal operatőrtehetségnek (a VisionTeam és a Special Grip Hungary díja), díjat ad át a kritikusi és a diákzsűri, különdíjat ajánl fel Szeged városa, illetve lesz egy közönségdíj is.
Kapcsolódó