Argentinában és Franciaországban díjazták a Felkészülést


Horvát Lili Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című rendezése a legjobb film díját, a főszerepet alakító Stork Natasa a legjobb színésznő díját nyerte el. Magyarország hivatalos nevezése az Oscar-díjra hamarosan látható lesz az Egyesült Államokban is.

A legújabb közép-európai alkotásokból mutatott be válogatást december elején Argentínában és Kolumbiában – a koronavírusjárvány miatt ezúttal online – az Al Este filmfesztivál. Az argentin filmesekből álló zsűri a legjobb film díjával Horvát Lili alkotását tüntette ki az elmúlt héten.

Stork Natasa a Felkészülés… főszerepéért a legjobb színésznő díját nyerte el a péntek este véget ért Les Arcs-i Filmfesztiválon, amelynek a francia Alpok elegáns üdülőhelye ad otthont és filmszakmai berkekben rendkívül népszerű, de idén szintén az online térbe kényszerült.

Horvát Lili: Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre

„Ez volt az első alkalom, hogy egy nagyjátékfilm főszerepét eljátszhattam. Csodálatos feladat volt életre kelteni ezt a zárkózott, intelligens és érzékeny karaktert. Szeretném megköszönni először is a rendezőnek, Horvát Lilinek, hogy végigvezetett ezen a folyamaton, másrészt pedig a fesztivál zsűrijének, hogy elismerte a munkánkat. Fantasztikus érzés, hogy a közönség és a szakma egyaránt bizalmat szavazott ennek a filmnek” – mondta Stork Natasa az online díjátadón.

„Horvát Lili sokfilmes rendezőket megszégyenítő magabiztossággal használja a filmnyelvet arra, hogy első pillanattól kezdve magával rántsa a nézőt a fantáziavilágába, amiben kifejezetten jó érzés elmerülni” – írtuk bemutatója után a filmről (teljes kritika itt).

A Felkészülés… nagy sikerrel mutatkozott be nyár végén a velencei, majd a torontói fesztiválokon és rangos díjakkal méltatták Varsótól Chicagóig. A valóság és képzelet határán játszódó szerelmesfilm Magyarország hivatalos nevezése az Oscar-díjra. A Felkészülés…hamarosan látható lesz az Egyesült Államokban is, a forgalmazási jogokat a Nemzeti Filmintézet nemrég értékesítette a Greenwich Entertainment filmforgalmazónak.  Kapcsolódó