Ausztria támogatja a járvány miatt újratervezett menetrendű produkciókat


Ausztria 25 millió euró értékű támogatási alapot hozott létre olyan helyi és külföldi, filmes és televíziós produkciók számára, amelynek a forgatását le kell állítani vagy el kell halasztani a covid-19 járvány miatt.

A pályázati alapból akkor részesülhet egy produkció, ha pl. egy vezető színésze koronavírus-tesztje pozitív lesz, emiatt kénytelen (többedmagával) karanténba vonulni, az emiatti leállás miatt pedig nő a produkció költségvetése. Az Ausztriában forgató külföldi produkciók is pályázhatnak hasonló, covid-19 miatti többletkiadásaik kompenzálásáért. A pályázatokat az idei év végéig kell benyújtani.

Az osztrák kormány három hete engedélyezte a filmes és televíziós produkciók (újra)indulását szigorú elővigyázatossági intézkedések közepette. Az ország elsők közt volt Európában, ahol mindent leállítottak a járvány miatt, és aránylag zökkenőmentesen vészelte át ezt az időszakot: több mint 17 000 fertőzést és 688, az új koronavírushoz köthető halálesetet jelentettek.

A The Hollywood Reporter szerint jelenleg egyetlen külföldi mozi sem forog Ausztriában, viszont több tévés produkció is indítani készül, köztük az Ich und die Andere című, hatrészes német minisorozat David Schalko (Braunschlag) rendezésében, Tom Schillinggel, Lars Eidingerrel és Sophie Roiszal a főbb szerepekbenKapcsolódó