Autonóm alkotóműhelyt hoznak létre az SzFE polgárai


A Színház- és Filmművészeti Egyetem az intézmény átalakítása ellen több mint fél éve tiltakozó polgárai Freeszfe Egyesület néven alkotóműhelyt hoznak létre. Az egyesület részben az általuk el nem ismert kuratórium vezette intézmény kötelékeit elhagyó oktatók és hallgatóik közös munkájának zavartalan folytatása érdekében jön létre, terveik szerint azonban egy autonóm alkotóközösség kibontakozásának is teret ad majd a kezdeményezés. Céljuk demokratikus keretek közé átmenteni a 155 éves szellemiséget – közölte ma a Freeszfe Egyesület. Alább a teljes közlemény.

A Freeszfe Egyesület nem csak egy politikai befolyástól független és művészi értelemben szabad alkotóműhelyt jelent majd az SZFE mindenkori polgárai számára, de a Színház- és Filmművészeti Egyetemről a közelmúltban és a közeljövőben várhatóan elbocsátott és ott felmondani kényszerülő oktatók számára lehetővé teszi azt is, hogy alternatív keretek közt folytassák a képzéseket hallgatóikkal.

Az Egyetem autonómiájának felszámolása, valamint az illegitim fenntartó és vezetőség jogszerűtlen lépései elleni eljárások továbbra is zajlanak, ám a jelen pillanatban fennálló körülmények teljes mértékben megfosztják a közösséget önrendelkezésétől. Az intézmény érdemi és a korábbihoz hasonló színvonalú szellemi és művészeti tevékenység végzésére való alkalmassága így kérdésessé vált. A Freeszfe Egyesület, a közösség elképzelései szerint, az intézmény százötvenöt éves hagyományainak és szellemiségének hatalmi elnyomása következtében keletkező űr betöltését hivatott szolgálni.

„Minden kezdet merész” – ahogy a néhai Ódry Színpad mottója szól.

Az egyesület hosszútávon pályázati utak mellett elsősorban az alkotóműhelyben létrehozott produkciók bevételeiből tervezi fenntartani magát, a közösség tagjai által teljesen önkéntes alapon szerveződő induláshoz azonban számtalan módon hozzájárulhatnak a támogatók is. 

Az egyesület szerves részeként elképzelt védnöki kör lehetőségeiről és a közösséggel kapcsolatos hírekről a www.freeszfe.hu honlapon és a Freeszfe Egyesület Facebook-oldalán tájékoztatják majd az érdeklődőket.Kapcsolódó