Az 1945 a legjobb külföldi film díját nyerte Michael Moore fesztiválján


Az 1945-öt kiáltotta ki a legjobb külföldi filmnek a michigani Traverse City Filmfesztivál Michael Moore vezette zsűrije.

Török Ferenc, az 1945 rendezője augusztus 5-én vette át a díjat az Egyesült Államokban, amelyért közel húsz film, köztük az Oscar-díjas Egy fantasztikus nő (Una mujer fantástica) és az Oscar-jelölt A négyzet (The Square) is versenyben volt, írja a Szombat folyóirat honlapja.

A fesztiválon a legjobb filmnek járó alapítói nagydíjat Wim Wenders kapta Pope Francis: A Man of His Word című dokumentumfilmjéért, Jane Fondának pedig életműdíjat adtak át.

1945

Az 1945 című történelmi film Szántó T. Gábor elbeszéléséből készült, a Katapultfilm gyártásában, a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával. A film forgatókönyvét az író a rendező közreműködésével írta, az operatőr Ragályi Elemér, a látványtervező Rajk László, a zeneszerző Szemző Tibor, a hangmester Zányi Tamás, a vágó Barsi Béla volt.

A produkció 1945 augusztusának egyetlen napján játszódik egy kelet-magyarországi faluban. Miközben mindenki a jegyző fiának az esküvőjére készül, a településen két zsidó férfi tűnik fel.

A fontosabb szerepekben Rudolf Péter, Tasnádi Bence, Szabó Kimmel Tamás, Sztarenki Dóra, Angelus Iván, Nagy Marcell, Szirtes Ági, Szarvas József, Znamenák István és Nagy-Kálózy Eszter látható.Kapcsolódó