Az 1990-es taxisblokádról forog mozifilm Budapesten


1990. október 25-én robbant ki és bénította le négy napra egész Magyarországot a taxisblokád. Most, 31 évvel később elkezdődött a viharos eseményeket feldolgozó mozifilm, a Blokád forgatása, amelynek központi alakja a rendszerváltás utáni első, szabadon választott miniszterelnök, Antall József.

Történelmi pillanatokat élt át Magyarország 1990. októberében. A benzinár drasztikus megemelése miatt a létbizonytalanságtól tartó személy- és árufuvarozók országszerte lezárták az utakat, hidakat. A fővárost szinte nem lehetett megközelíteni, Budapesten egyedül a metró közlekedett. A közlekedési káosz, rövid idő alatt gazdasági és társadalmi krízisbe torkolt, amit az alig öt hónapja hivatalba lépett kormány képtelennek tűnt kezelni. A betegségével küzdő, frissen műtött miniszterelnök, Antall József, aki 1956-ban az elnyomó hatalom ellen harcolt, azzal szembesül, hogy most ő lett a „nép ellensége”, és ellene lázadnak.

A Blokád alkotóinak – köztük Lajos Tamás producer, Köbli Norbert forgatókönyvíró és Tősér Ádám rendező – fantáziáját is ez a politikai csapdahelyzet ragadta meg leginkább, hogy a két, sűrű és vészterhes történelmi időszakot is megélő Antall József személyes történetén keresztül a rendszerváltás időszakát is átélhetővé, feldolgozhatóvá tegyék a nézők, köztük a legfiatalabbak számára is, amire magyar mozifilm eddig még nem vállalkozott – áll a produkciót támogató Nemzeti Filmintézet közelményében.

Antall Józsefet két színész is alakítja, mivel a két idősíkban játszódó történet betekintést enged az 1956-os forradalomban is résztvevő a pályakezdő tanár életébe, és beavat a taxisblokád idején a barikád túloldalán álló, a válság megoldásán dolgozó kormányfő érzéseinek, döntéseinek hátterébe is. A 24 éves Antallt ifj. Vidnyánszky Attila, míg az 58 éves énjét Seress Zoltán formálja meg.

A 48 naposra tervezett forgatása október 20-án kezdődött, és a felvételek várhatóan 2023. januárjának közepéig tartanak. A jeleneteket közel 40 budapesti és a fővároshoz közeli helyszínen – köztük a Szabadság- és az Erzsébet-hídon, a Magyar Tudományos Akadémiánál, a Parlamentnél, a BM Kórházban, a Budaörsi laktanyában, Százhalombattán – rögzítik, a Bem téren pedig az ‘56-os eseményeket örökíti majd meg a kamera.

A felvételeken 70 színész és több mint 200 statiszta vesz részt. A főszerepet alakító ifj. Vidnyánszky Attila és Seress Zoltán mellett Göncz Árpád köztársasági elnököt Gáspár Tibor, Antall József kezelőorvosát Szacsvay László, a miniszterelnök feleségét pedig Tóth Ildikó alakítja. A film operatőre Nagy András, díszlettervezője Pataki Tamás, jelmeztervezője Kemenesi Tünde.

A mozibemutatót 2022. október 27-ére tűzték ki.Kapcsolódó