Az Élősködők rendezője lesz a zsűrielnök Velencében


Joon-ho Bong lesz a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál 2021-es kiadásának zsűrielnöke – ez az első alkalom a fesztivál történetében, amikor dél-koreai rendezőt kérnek fel erre a feladatkörre.

Joon-ho Bongot korábban semmilyen szál nem fűzte a világ legrégebbi filmfesztiváljához, de Élősködők (Parasite / Gisaengchung) című filmjével 2019-ben elvitte az Arany Pálmát Cannes-ból, 2020-ban pedig elnyerte a legjobb filmnek járó Oscar-díjat (és további három Oscar-szobrocskát). Bár ez tűnhet a rendező eddigi legnagyobb elismerésének, ő már 2003-ban A halál jele (Memories of a Murder) című drámájával beírta magát a koreai filmes legendák sorába, A gazdatest (The Host) című filmje az első olyan, dél-koreai gyártású mozgóképek között volt, amelyek elérték a tízmillió dolláros bevételt, majd következett a nagy nemzetközi áttörés, a Snowpiercer, parádés hollywoodi szereposztással, utána pedig 2017-ben az Okja.

A Velencei Nemzetközi Filmfesztivál 78. kiadását idén szeptember 1. és 11. között szervezik meg. Tavaly Velence volt az egészségügyi világválság kezdete óta az első világméretű filmes esemény, amelyet egyszerűsített változatban, de fizikai formájában megszerveztek.

 


Kapcsolódó