Az első magyar történelmi filmről a magyar film napján


A magyar film napja alkalmából online filmnézésre hív a Filmtett Egyesület: Az elveszett kolozsvári Bánk bán című dokumentumfilm az első magyar történelmi filmről mesél. Kiderül belőle, miért volt fontos a kolozsvári színházigazgató, Janovics Jenő számára a Bánk bán filmrevitele, milyen rangos stáb dolgozott a felvételeken, hogyan fogadta a kritika a filmet, a fennmaradt képanyag segítségével pedig a Bánk bán egy rövid jelenetét is sikerült rekonstruálni. A bemutató pénteken, április 30-án romániai idő szerint 16, magyarországi idő szerint 15 órakor kezdődik.

Idén ünnepeljük a magyar filmgyártás 120 éves évfordulóját, ebből az alkalomból a Filmtett Egyesület és az Iskola Alapítvány a Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum támogatásával egy különleges filmtörténeti csemegével készült: az első magyar történelmi film, a Kertész Mihály által 1914-ben rendezett kolozsvári Bánk bán forgatásáról mutatunk be egy 12 perces dokumentumfilmet. 

1915. április 19-én a budapesti Royal Apolló Mozgó zsúfolásig telt termében került sor a Bánk bán filmváltozatának bemutatójára. Az első magyar történelmi film átütő sikerét egyedülálló filmes stáb garantálta: kellett a kolozsvári színházigazgató, Janovics Jenő eltökéltsége, aki a helyi Bánk bán kultusz egyik leglelkesebb éltetőjeként mindent megtett annak érdekében, hogy színvonalas, látványos film születhessen Katona József tragédiájából. Szükség volt Kertész Mihályra, az első egész estés magyar film rendezőjére, aki 1914-ben a Nordisk Filmgyárnál töltött tanulmányútja után tért vissza Magyarországra és rögtön elfogadta Janovics felkérését. Emellett szükség volt olyan elismert színészekre is, mint Jászai Mari és Szentgyörgyi István, valamint gróf Kornis Károlyra, aki szentbenedeki kastélyát gondolkodás nélkül felajánlotta forgatási helyszínként e nemes célra…

A dokumentumfilmet Zágoni Bálint rendezte, szakértője a nemrég elhunyt filmtörténész, Balogh Gyöngyi, számos elveszett magyar némafilm beazonosítója. A filmben megszólal a korszakot és Janovics Jenő munkásságát kutató dr. Margitházi Beja és dr. Zakariás Erzsébet is. A filmet Bántó Csaba és Kalamár Gábor fényképezte, hangutómunkáját Iszlai József végezte. A némafilmes zene Darvas Kristóf alkotása.

A film április 30-án, romániai idő szerint 16, magyarországi idő szerint 15 órától lesz megtekinthető. A megtekintő linkjét a bemutató előtt, a Facebook-esemény leírásában válik nyilvánossá.

A film az Iskola Alapítvány 1000 év Erdélyben, 100 év Romániában programjának keretében valósult meg.Kapcsolódó