Az európai migrációs válságról rendelt tévésorozatot az ARTE


Különböző perspektívákból foglalkozik az európai migrációs válsággal Dominik Moll német rendező készülő minisorozata, az Eden.

A Németországban, Franciaországban és Görögországban játszódó hatrészes sorozat az Európai Bizottság, a kontinensre érkező menekültek és a helyi társadalom szempontját is bemutatja. Az Eden az ARTE megrendelésére készül, fejlesztői Edward Berger, Nele Mueller-Stöfen és Marianne Wendt. A rendező a főleg francia filmeket forgató német rendező, Dominik Moll (Le Moine, Des nouvelles de la planète Mars).

Dominik Moll

A történet szerint egy turistacsoport felhőtlen görögországi nyaralását egy 50 menekültet szállító lélekvesztő váratlan felbukkanása töri meg. Az esetre mindenki másképp reagál, látunk menekültet befogadó német családot, menekülttáborokat menedzselő francia cégvezetőt, lelkiismeret-furdalással küzdő görög tábori őrt, szökni próbáló nigériait, Párizsban politikai menekült státuszért folyamodó szíriai családot.

A forgatókönyvet Bernd Lange, Constantin Lieb és Laurent Mercier írta. A főszerepeket Sylvie Testud francia, Juliane Köhler, Wolfram Koch és Trystan Pütter német, illetve Adnan Jafar kurd színészek játsszák. Ez utóbbi a valóságban is megtapasztalta azt, amit az általa alakított filmbeli szír menekült.

A forgatás első, németországi szakasza lezárult, a stáb most az Athén melletti, Scaramanga-i menekülttáborban dolgozik július végéig, majd Párizsba költöznek újabb öt hétre. Ez az első nemzetközi koprodukció, amely kihasználja a Görögországban nemrég bevezetett 25 százalékos filmtámogatást.

A sorozatot 2019 februárjában mutatja be az ARTE csatorna.

(Cineuropa)Kapcsolódó