Az HBO kivette online kínálatából az Elfújta a szélt


Egyes kritikusai rasszistának tartják az Elfújta a szél (Gone with the Wind) című, nyolc Oscar-díjjal kitüntetett filmklasszikust, ezért az most lekerült az HBO online felületéről. Ugyanígy járt az Angolkák (Little Britain) című szatírasorozat is, amelynek streamelését a BBC és a Netflix szüntette meg.

Az HBO Max szóvivője szerint „Az Elfújta a szél a maga korának terméke, és olyan etnikai és rasszista előítéleteket ábrázol, amelyek sajnos hétköznapiak voltak az amerikai társadalomban. Ezek a rasszista ábrázolások helytelenek voltak akkor és azok ma is, ezért úgy éreztük, hogy ezt a filmet magyarázat nélkül megtartani felelőtlenség volna.” Az online forgalmazó azt ígéri, később újra elérhető lesz majd a film, de akkor majd a történelmi kontextus elemzését is mellékelik hozzá.

Victor Fleming 1939-ben bemutatott klasszikusát számos amerikai egyetemi tanár tartja a déli revizionizmus ambíciós és hatékony eszközének. Az Elfújta a szél ugyanis a rabszolgatartó déli államok romantikus képét nyújtja, amelyben a fekete szolgálók elégedettek a sorsukkal, és hétköznapi alkalmazottakként vannak ábrázolva. 

Az Elfújta a szél kilenc Oscar-díjat nyert az 1940-es gálán, elvitte a legjobb filmnek járó díjat, de a rendezői, forgatókönyvírói, vágói, látványtervezői díjakat is. Vivien Leigh lett az év legjobb, főszerepet alakító színésznője, a legjobb női mellékszereplő díja pedig éppen a Mammy nevű fekete rabszolganőt és szókimondó dadust alakító Hattie McDanielé lett. A film a maga 3,44 milliárd dollárjával máig minden idők egyik legnagyobb bevételű alkotása.

Az Angolkák (Little Britain) című tévésorozatot is visszavonták a Netflixről, a NOW TV-ről és az iPlayerről. A szatírasorozat gyártója, a BBC azzal magyarázta a lépést, hogy a sorozat 2003-as első vetítése óta „változtak az idők”. A sikeres rádiósorozat nyomán született tévésorozat 2003. február 9-étől 2007. január 1-jéig ment az Egyesült Királyságban, sikerét jelzi, hogy később amerikai verzió is készült belőle (ez már kevésbé volt sikeres).

Az HBO Max és a BBC döntését nyilvánvalóan az elmúlt hetek Black Lives Matters mozgalma befolyásolta, amelynek hatására több komikus és tévésztár is kénytelen volt bocsánatot kérni korábbi paródiaszerepeiért.

 Kapcsolódó