Az Oscar-szavazás alaposabb ellenőrzését szeretné Carey Mulligan


Az angol színésznő szerint az amerikai filmakadémia minden szavazójának teszttel kellene bizonyítania, hogy az összes filmet látta.

Carey Mulligan a Varietynek adott interjút a Sundance filmfesztiválon, ahova Emerald Fennell Promising Young Woman című alkotását kíséri el. A színésznő egyébként tudatosan választ hölgyrendezőket az utóbbi években, Fennellen kívül együttműködött például Sarah Gavronnal (Suffragette) és Dee Reesszel (Mudbound) is.

Az interjú egyik kérdése a feminista színésznő véleményét firtatta azzal kapcsolatban, hogy újra öt férfit jelöltek a legjobb rendező Oscarjára, pedig idén több nő is rendezett színvonalas filmet. „Nem gondolom, hogy ha megnézed azokat a filmeket, nem fogod elhinni, hogy elismerést érdemelnek – válaszolta Mulligan. – Úgy gondolom, meg kell nézni azokat. […] Lehet, hogy csak akkor szabadna szavaznod, ha be tudod bizonyítani, hogy minden egyes filmet láttál. Kellene legyen egy teszt. A filmek, amik kimaradtak, vitathatatlanul zseniálisak. A Wall Street pillangóiról (Hustlers, r. Lorene Scafaria), a Kisasszonyokról (Little Women, r. Greta Gerwig) és A búcsúról (The Farewell, r. Lulu Wang) beszélek. Úgy érzem, már csak az a tény is, hogy elkészültek, haladás. De mindez csak apró lépés.”

Fennell maga is úgy gondolja, hogy az akadémia szavazói előnyben részesítik a számukra ismerős témájú filmeket és alkotókat: „Az az igazság, hogy 100 screenert küldenek szét” és „az akadémiának számos nagyon elfoglalt tagja van”.Kapcsolódó