Az új Almodóvar- és Porumboiu-filmet, valamint dokumentum-ínyencségeket hoz a TIFF Az új Almodóvar- és Porumboiu-filmet, valamint dokumentum-ínyencségeket hoz a TIFF

Az új Almodóvar- és Porumboiu-filmet, valamint dokumentum-ínyencségeket hoz a TIFF

Új filmcímeket jelentett be május 20-án véglegessé váló programjából a május 31. és június 6. között Kolozsváron megszervezett Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF).

Cannes-ból érkezik a kolozsvári főtér szabadtéri vásznára Pedro Almodóvar új, önéletrajzi jellegű filmje, a Dolor y Gloria, amelyben a rendezőt Antonio Banderas alakítja. Az Oscar-díjas spanyol rendező 21. nagyjátékfilmjében Penelope Cruz és Leonardo Sbaraglia is játszik.

Dolor y Gloria

Szintén az Arany Pálmáért folyó verseny után vetítik Kolozsváron Corneliu Porumboiu La Gomera című filmjét, amelyben Vlad Ivanov korrupt rendőrtisztet alakít, aki egy spanyol szigetre érkezik, hogy kiszabadítson egy drogdílert.

A magyarfenesi Arkhai Sculpture Park lesz a helyszíne a Woodstock: Three Days that Defined a Generation című dokumentumfilm vetítésének. A legendás fesztivált 50 éve szervezték meg először, a korszakalkotó három napról szóló filmet pedig frissen mutatták be a New York-i Tribeca Filmfesztiválon.

Woodstock: Three Days that Defined a Generation

Hatalmas vihart kavart Olaszországban egy fiatal olasz újságíró dokumentumfilmje, amelyet Matteo Salvini Liga nevű pártja színeiben, palermói polgármesterjelöltként kampányolva forgatott 2017-ben, rejtett kamerával. Az Il Sindaco, Italian Politics 4 Dummies című film miatt pert indítottak ellene, amit végül megnyert. Az olasz újságíró személyesen is elkíséri filmjét a TIFF-re.

Vetítik a Recorder.ro portál számára készült Nu e nimeni acasă című dokumentumfilmet is, amelyben Andrei Udișteanu és David Muntean újságírók egy Nagy-Britanniába készülő, kétgyermekes család utolsó romániai napjain keresztül mutatja be a hazai politikai helyzet miatt kiábrándult elvándorlók korántsem elszigetelt esetét.

Az 1989 decemberi forradalom után 30 évvel tette közzé Laurențiu Calciu azokat a videofelvételeket, amelyeket a Ceaușescu-rezsim bukása után közvetlenül rögzített Bukarest utcáin. A felvételek különösen érdekesek lehetnek a fiataloknak, akik megismerhetik az akkori zavaros időket, a félelmeket és reményeket, az első szabad választások társadalmi kontextusát.

A TIFF teljes programját május 20-án jelentik be. Aki TIFF-kártyát vásárol, 48 órával hamarabb fér hozzá a programhoz, és a jegyekhez is, hívják fel a figyelmet a szervezők. Részletek itt.

(közlemény)

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat