BAFTA-ra jelölték a colectivet


A brit filmakadémia is közzétette a szavazói által az elmúlt évben a legjobbnak tartott alkotások listáját: Alexander Nanau filmje a dokumentumfilmes kategóriában kapott jelölést.

A colectiv erős mezőnyben versenyez, egyedüli nem angol nyelvű filmként: az öt jelölt között van a David Attenborough rendezte A Life On Our Planet, a gyilkossági ügyben nyomozó The Dissident (r. Bryan Fogel), a Tanítóm, a polip (My Octopus Teacher, r. Pippa Ehrlich, James Reed) című ismeretterjesztő film és Jeff Orlowski Társadalmi dilemmája (The Social Dilemma).

A legjobb film díját A nomádok földje (Nomadland), a The Trial of the Chicago 7, a The Father, a The Mauritanian vagy a Promising Young Woman kaphatja, az év legjobb brit filmje címért pedig az utóbbi három filmen kívül a Calm With Horses, a The Dig, a His House, a Limbo, a Mogul MowgliRocks és a Saint Maud maradt versenyben.

A legjobb nem angol nyelvű film kategóriában a Még egy kört mindenkinek (Druk, r. Thomas Vinterberg), a Dorogije tovarishchi (Dear Comrades!, r. Andrej Koncsalovszkij), a Nyomorultak (Les misérables, r. Ladj Ly), a Minari (r. Lee Isaac Chung) és a Quo vadis, Aida? (r. Jasmila Žbanić) kapott jelölést.

Az idei BAFTA-gálát április 11-én, vasárnap tartják.Kapcsolódó